Полезните храни, с които да изчистим тялото си след празниците

Забравете за алкохола, газираното и захарните изделия

02.01.2024 | 08:40 Редактор: Вяра Димова
Полезните храни, с които да изчистим тялото си след празниците

Празничният сезон в края на годината се превръща в истинско пиршество за вкусовете. Трудно е да устоим на всички вкуснотии. Хапваме храни, от които се въздържаме през по-голямата част от годината, а те водят до натрупване на токсини, излишни течности и килограми. Затова е важно да помислим как бързо да възстановим тялото си. Започваме от корекция в менюто, изключвайки алкохолните и газирани напитки, захарните изделия, колбасите, тестените изделия. Включваме редовна физическа активност, достатъчно количество вода, риба, домашни бульони, кисело мляко и тези чудесни храни, които ще ни помогнат да прочистим тялото си. Ето кои са те:

Зеленолистни зеленчуци

Зелените листни зеленчуци ни помагат да поддържаме храносмилателния си тракт здрав и имунната ви система по-силна. Те са богати на фибри и основни минерали. Спанак, зеле, зеле кейл, броколи и брюкселско зеле, са вкусни и имат малко калории. Също така, зелените зеленчуци съдържат хлорофил, който е уникален растителен пигмент, присъстващ във високи концентрации, което го прави ефективен антиоксидант, който предпазва клетките от увреждане на свободните радикали.

Извара и кефир

Консумацията на пробиотици е един от най-добрите естествени начини за възстановяване на здравето на червата, тъй като те включват бактерии, които са необходими за поддържане на добрата им функция. Ако не страдате от лактозна непоносимост, в периода на разтоварващ хранителен режим (и не само) може да разредите консумацията на сирена с качествена извара, но също така и да добавите кефир като напитка. Кефирът помага при запек, подсилва имунитета.

Ядки и семена

Ядките и семената ни осигуряват мастноразтворими витамини, за които е доказано, че повишават активността на мозъчните клетки и общото здраве на клетките. Антиоксидантите, витамините и минералите помагат на тялото по-ефективно да елиминира токсините. Едни от най-полезните, които може да включите в менюто си са смляно ленено семе, орехи, макадамия, бадеми, конопено семе, кашу и други. 

Чаша вода с мед

Антибактериалните характеристики на меда подпомагат процеса на детоксикация на организма, сочат западни изследвания. Медът е богат на витамин B6, тиамин, калций, желязо, магнезий и манган, които са важни за доброто здраве. Добавяйки към чаша вода малко мед и пресен лимонов сок, вие консумирате напитка, която доказано подобрява храносмилането, имунитета и прочистването на тялото от излишни течности.

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: pixabay