Самоводската чаршия във Велико Търново радва посетителите си с традиционни занаяти и сладки изкушения

Може да се опита кадаиф, кафе на пясък, гюзлеме и лимонада с различни аромати

31.12.2023 | 16:42 Редактор: Толя Стоянова

Емблематичната Самоводска чаршия във Велико Търново посреща по празниците туристи от България и съседна Румъния. Занаятчийските дюкяни работят без почивен ден, като в тях се предлагат само ръчни произведения. Само на Самоводската чаршия в старата столица и в музей "Етъра" се съхранява старинният куюмджийски занаят. Майстор Тодор Кушлев изработва филигранни бижута и църковна утвар по старинна технология отпреди век.

"Куюмдийството е работа с благородни метали, но куюмджията прави предмети за бита, за църквата, не само обички. В София чувам има един колега", каза Кушлев.

Ножовете, които предлага в своя дюкян Кирил Димитров, са истински произведения на изкуството.

"Американците са най-платежоспособни, много често търсят традиционно българско. По празниците българите предпочитат за подаръци изделия на традиционни занаяти пред стоки за масова употреба", сподели Димитров.

"Българите, които живеят в чужбина, предпочитат да си изберат подаръци от нас", добави дърворезбарят Румяна Стоянова. 

Както в стари времена, така и днес, атракция на чаршията са сладките изкушения. Тук може да се опита кадаиф, кафе на пясък, гюзлеме и лимонада с различни аромати. Самоводската чаршия е от най-интересните обекти в старата столица. Все повече посетители купуват оттук подаръци за любими хора, като така подкрепят и старите български занаяти.

Вижте повече в репортажа.