Какво да правим, когато детето ни има конюнктивит?

Самоограничаването на процеса може да отнеме от 3 до 4 седмици

27.12.2023 | 18:17 Редактор: Толя Стоянова
Какво да правим, когато детето ни има конюнктивит?

При вирусния конюнктивит се установява внезапно начало с дразнещо чувство за чуждо тяло в окото. Децата, особено на възраст под 2 години, не могат да обяснят дискомфорта, но започват много интензивно да пипат и търкат очи. Бързо окото се зачервява и започва обилно да секретира, което се дължи на по-интензивното сълзене и обилна мукозна секреция. Обичайно има история за скорошна вирусна инфекция или контакт с болен. След като инфекцията се появи в колектива (по-често детска градина), последователно обхваща голяма част от децата в него.

Конюнктивата е силно зачервена, може да бъде и оточна. Зрението обичайно не е засегнато, освен ако не бъде обхваната и роговицата, при което възниква чувствителност към светлина и засягане на зрителната острота. Терапията на вирусният конюнктивит включва основно симптоматично лечение. Самоограничаването на процеса може да отнеме от 3 до 4 седмици.

Прилагат се овлажняващи средства – на пазара има много разтвори тип "изкуствена сълза", които могат да се слагат на всеки 2 часа. Около окото може да се поставят хладни компреси. Много е важно честото миене на ръце и добрата хигиена, за да се предотврати обхващането на другото око и да се ограничи разпространението на причинителя.

Задължително се използват индивидуални хавлии и лични хигиенни средства. Вирусът се отделя в околната среда до тогава, докато окото е зачервено и секретира. Ако се установят псевдомембрани, те трябва да бъдат отстранени, за да се избегне сформирането на цикатрикси. Приложението на локални кортикостероиди има положителен ефект по отношение на симптомите, но може да доведе до по-продължително отделяне на вируса в средата.

Четете още на puls.bg.

Снимка: Pexels