Абсолютна класика - как да приготвим вкусен боб за Бъдни вечер?

Той е много полезен за човешкия организъм

23.12.2023 | 17:42 Редактор: Искра Ангелова
Абсолютна класика - как да приготвим вкусен боб за Бъдни вечер?

Няма как трапезата на Бъдни вечер да бъде сервирана без боб. Ако трябва да изброите някои традиционни български ястия, именно бобът ще е този , за който ще се сетите първо. Той е много полезен за човешкия организъм и е на белтъчини, които са близки до животинските.

Знаем, че от боба се образуват газове и се подува корема. Но лесно може да се разминем с тези неприятни състояния като преди това бобът бъде накиснат в студена вода за няколко часа, а най-добре е да престои цяла нощ при пропорция 1 чаша боб на 4 чаши вода. Преди да започнем приготвянето му е нужно да изхвърлите първите две води водата, а след това да го измием.

Необходими продукти:

Боб - 350 г

Лук - 3 глави

Моркови - 2 броя

Чушки - 2 сушени пиперки, сладки

Целина - 1/3 глава

Олио - 150 мл

Домати - 1 с.л. доматено пюре

Карамфил - 5 зърна, цели

Магданоз - сух

Джоджен - 1 ч.л.

Девесил - на вкус

Чубрица - 1/2 ч.л.

Черен пипер

Сол

Начин на приготвяне:

Накиснете боба от вечерта в студена вода. На следващата сутрин го сложете да се свари с малко сол и капки олио.

Малко преди да е готов се добавят нарязаните дребно почистени сушени чушки, моркови и целина. Накрая се посолява и се поръсва с черен пипер и зърната карамфил, съветва "Фокус".

Загрейте олиото и запържете в него накълцания лук до пълно омекване. Прибавете към него доматеното пюре, размито в малко студена вода. Щом заври, се маха от огъня и се разбърква към боба. Поръсва се с магданоза, джоджена, чубрицата и девесила.

Постният боб се поднася на трапезата за Бъдни вечер.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
Провинциалист
преди 4 месеца
Глупости.На боб яхния не се слага карамфил,девесил,чубрица,чер пипер и магданоз.Джоджен е достатъчен и е най-добра подправка за боб. Сигнализирай за неуместен коментар