3 начина да почистим стъклените чаши за предстоящите празници

Премахнете тъмните петна с белина 

25.12.2023 | 07:00 Редактор: Деси Николова
3 начина да почистим стъклените чаши за предстоящите празници

Стъклото е прекрасен материал, който несъмнено присъства във всеки дом. Едва ли се сещате за друг, когато помислите за чаши, купи и дори чинии. Но без значение дали миете на ръка или в миялна машина, понякога почистването на стъклото може да бъде истинско предизвикателство. Ето защо в следващите редове ви предлагаме няколко трика как да почистите вашите чаши и посуда до блясък. 

Почистете замъглените чаши с оцет 

Какво ще ви е необходимо? Само бял оцет, сода за хляб и микрофибърна кърпа. Освен помътнелите чаши за пиене, можете да използвате този метод и за почистване на мътни вази. За предмети като стъклени плотове и прозорци (които не можете да накиснете в кофа с оцет), напръскайте оцет директно върху стъклената повърхност и го оставете да престои от 5 до 15 минути. Избършете оцета с влажна микрофибърна кърпа и след това използвайте суха микрофибърна кърпа, за да изсушите стъклото. Ако проблемът ви са минералите в твърдата вода, всичко, което трябва да направите, е да накиснете чашите си за пет минути в бял оцет. Тъй като той е киселинен, ще разтвори минералите. За много силно замърсяване можете да затоплите оцета преди накисване. За много упорити петна, натъркайте с малко сода за хляб на върха на пръста си. Бъдете обаче много нежни. Содата за хляб е много меко абразивна и не трябва да драска. Все пак, добавете няколко капки вода, за да направите паста, ако се притеснявате, че ще повредите стъклото. След това изплакнете чашите си поотделно на ръка под топла или студена вода. Подсушете ги си с кърпа без мъх или микрофибърна кърпа, преди да пиете отново от тях. Най-добре е да направите това веднага, щом ги изплакнете, за да не се образуват нови петна от твърда вода. 

Премахнете тъмните петна с белина 

Ако вашите чаши за пиене имат тъмни петна (например от кафе, сок или червило), накиснете ги в разтвор на белина. За да си го приготвите – добавете една супена лъжица белина към 4 литра топла вода. Използвайте гумени ръкавици и предпазвайте дрехите си от контакт с белината, докато почиствате. Накиснете чашите. Внимателно ги поставете в разтвора. Оставете ги да се накиснат за около 30 минути. Извадете и изплакнете чашите със студена вода. След това натъркайте петната със сода за хляб. Намокрете чиста гъба и внимателно изтъркайте чашите. Изплакнете ги обилно и ги оставете да изсъхнат на въздух. Като алтернативен метод за премахване на тъмни петна използвайте бяла паста за зъби (т. е. паста за зъби, която не съдържа гелове, освежаващи дъха съставки или други добавки). Използвайте чиста четка за зъби с мек косъм, за да разнесете внимателно пастата за зъби отвътре и отвън около гърлото на чашата. Изплакнете обилно с топла вода и изсушете на въздух. 

Как да предотвратите образуването на петна?

Тъй като стъклените съдове помътняват от засъхнали водни капчици, може би най-добрият начин да запазите чашите и другата си посуда чисти е да предотвратите изсъхването на вода върху тях. Това обикновено се случва при използване на съдомиялна машина. Незабавното изсушаване след миене ще ви помогне да предпазите чашите си от помътняване. Можете да помислите и за вариант за инсталирането на уред, който да омекотява водата. Въпреки че може да излезе скъпо, този метод може да реши много други проблеми, като намали натрупването на минерали върху вашите чаши, тръби, душове, параван за душ и други. Ако сте се опитали да почистите чашите по гореописаните начини и те все още са мътни, след като изсъхнат, може би това им състояние е постоянно. Ако когато наклоните стъклото към светлината и видите нюанси на розово, лилаво, кафяво или синьо, това е знак, че е малко вероятно да можете да възстановите първоначалния блясък на вашите стъклени чаши, купи и др. 

Четете повече в az-jenata.bg

Снимка: Pexels