fallback

14 дни до Коледа: Рецепта за вкусна баклава с нарязани кори

Печете в предварително загрята фурна на около 180 градуса

11.12.2023 | 15:21 Автор: Искра Ангелова

Баклавата е безспорно един от най-сладките и сочни десерти. Приготвя се сравнително лесно и бързо. Баклавата е идеален завършек за празничната вечеря на Коледа и Нова година. Ето как да я приготвим с нарязани кори.

Продукти:

 За сиропа:

- 2 ч.ч. захар

- 4 ч.ч. вода

- 1 с.л. пресен лимонов сок

 За баклавата:

- 400 г фини кори

- 2 и 1/2 ч.ч. смлени орехи

- 1/4 ч.ч. кристална захар

- 250 г разтопено масло

Приготвяне

В тенджера комбинирайте захарта и водата. Оставете ги да заврат и след около 5 минути добавете лимоновия сок. Разбъркайте хубаво, за да се разтвори захарта добре и отделете сиропа от котлона, за да се охлади напълно.

В кухненски робот смелете орехите и захарта. Изберете подходяща тава за баклавата. Навийте една част от фините кори на руло и с помощта на кухненска ножица ги нарежете на парченца. По форма и размер трябва да приличат на юфка. Разпределете ги в тавата равномерно и леко притиснете с длани. Върху тях разпределете ореховата смес. Останалите кори нарежете и разпределете върху орехите както първите. Отново притиснете с длани, съветва az-jenata.bg.

С остър нож нарежете баклавата на ромбоиди и залейте с разтопеното масло. Печете в предварително загрята фурна на около 180 градуса за около 30-35 минути или до готовност. Извадете баклавата от фурната и я залейте. След като изстине може да я покриете с алуминиево фолио и да я оставите поне един ден, за да поеме хубаво от захарния сироп.

Снимка: Pixabay

fallback
Още от Любопитно
fallback