Повече пари, край на цигарите или ново хоби - очертайте целите за 2024 г.

Ориентирайте се към постижими обещания

01.12.2023 | 11:46 Редактор: Вяра Димова
Повече пари, край на цигарите или ново хоби - очертайте целите за 2024 г.

За много хора началото на новата година бележи възможност да обмислят живота си и да помислят къде биха искали да бъдат в бъдеще. И въпреки че новогодишните обещания имат донякъде лоша слава, защото насърчават и нереалистични цели, те също така могат да бъдат чудесна отправна точка за приоритизиране на нашето здраве и благополучие.

Идеята е да си поставите напълно постижими цели, които да не са съсредоточени толкова върху преразглеждане на текущия ви живот, а повече да ви накарат бавно да адаптирате нови рутини и навици, които ще ви накарат да се почувствате страхотно за себе си.

Ето и няколко предложения за новогодишни цели: 

1. Отделете повече време за семейството

С натовареното ежедневие може да е трудно да дадем приоритет на прекарването на времето с любимите хора, особено ако те живеят далеч или самите те имат напрегнати графици. Но тази година полагайте съзнателни усилия да прекарвате повече време с близките си, независимо дали става въпрос за планиране на месечни семейни вечери или просто чрез телефонни разговори поне два пъти седмично.

2. Изградете по-добър бюджет

Ако има едно новогодишно обещание, което ще ви помогне най-много в дългосрочен план, това е да си дадете обет да пестите повече пари. Преди да се върнете в офиса през януари, очертайте по-груб бюджет и направете план за това как ще се придържате към него. Приложенията за бюджетиране могат да ви помогнат да направите това възможно най-безболезнено.

3. Практикувайте благодарност

Безпокойството може да ви тормози през всеки сезон, във всички периоди на живота. Ако се тревожите твърде много, вие лесно ще оставите мечтите си за бъдещето или минали преживявания да формират вашата реалност и настояще. Практикуването на благодарност и внимателност означава да правите всичко възможно, за да сте благодарни за това, което имате в момента, и за това къде се намирате в живота.

4. Гответе нещо ново и полезно всяка седмица

Ако ви се иска да се храните по-здравословно през новата година, то трябва да се опитате да ядете и по-разнообразни храни. В крайна сметка разнообразието е подправката на живота. Тази година поне веднъж седмично изберете лесна рецепта за вечеря, която никога не сте опитвали, но за която знаете, че ще е хем вкусна, хем здравословна за всички.

5. Четете повече книги

Януари е идеалното време от годината да се сгушите с нова книга в леглото или на дивана. Четенето може да ви помогне да се отърсите от стреса, а и да развиете въображението си.

6. Създайте си график за чистене, който ще спазвате

Поддържането на дома ви спретнат и подреден, без да правите това, което се смята за голямо почистване всяка седмица, може да ви се стори като трудна и неприятна задача. От една страна може да занемарите дома си, ако не го чистите редовно, а това да ви тежи психически и да ви създава дискомфорт. 

7. Пийте по-малко алкохол

Вече знаете, че не е нужно да пиете, за да се забавлявате. Това може да помогне за подобряване на настроението, съня, кожата и имунната ви система. Освен това ще ви помогне да спестите пари в дългосрочен план.

8. Отдайте се на по-здравословна рутина на съня

Толкова много проблеми могат да бъдат проследени до лошия нощен сън. И все пак има много повече, които можем да се стремим да подобрим отвъд разумното време за лягане. 

9. Намерете си ново хоби

Започването на ново хоби е едно, но присъединяването към клуб ще ви помогне да срещнете нови хора в процеса. Потърсете из интернет клубове, в които ще можете да се намерите с  хора със сходни интереси на вашите. Ще можете да създадете нови приятели в процеса. 

10. Откажете пушенето

Цигарите са изключително вредни за вашето здраве, особено за белите дробове, но тютюневите изделия като цяло представляват сериозна заплаха. Има толкова много ресурси, които да ви помогнат да започнете да се отказвате от тютюна. 

Четете повече в tialoto.bg.

Къде ще празнувате Коледа и Нова година?

И на двата празника ще си бъда в България.
82%
В България за Коледа и в чужбина за Нова година.
6%
В чужбина за Коледа и в България за Нова година.
2%
И двата празника ще прекарам в чужбина.
6%
Все още не съм решил.
5%
Общо 2404 гласа

Снимка: pixabay