Бактерия в киселото мляко бори стреса и намалява риска от депресия

Lactobacillus влияе благоприятно на психичното здраве

30.11.2023 | 21:01 Редактор: Вяра Димова
Бактерия в киселото мляко бори стреса и намалява риска от депресия

Бактерия, която се намира в много ферментирали храни, както и в киселото мляко, може да помогне на организма да се бори със стрес и намалява риска от депресия и тревожност. Упоменатата бактерия е Lactobacillus и нейните ефекти върху психичното здраве са разгледани в научно изследване, представено в сп. Brain, Behavior and Immunity.

Lactibacillus се намира най-вече в млечни продукти като киселото мляко (в българското мляко вирее специален вариант на бактерията, наречен Lactobacillus bulgaricus) и ферментирали храни като туршия и кисело зеле. Плодове като банана също съдържат бактерията.

Връзката между Lactobacillus и психичното здраве се дължи на влиянието на бактерията върху имунната система. Бактерията поддържа нивата на интерферон гама – клетки, които регулират отговора на организма към стрес. Високите нива на интерферон гама помагат за предотвратяване на депресията. В научното изследване се заключва, че в някои случаи с помощта на бактерията състоянието може да отстрани изцяло.

Всички микроорганизми, които живеят в червата, съставят чревната микрофлора. Тази комбинация от бактерии, гъбички, вируси и други микроорганизми е обект на изследване, защото имат полезно действие за човешкия организъм. С тяхна помощ биха могли да се разработят лечения на заболявания.

Чревната микрофлора е съществено необходима за поддържане на здравето и функционирането на организма, тя има съществен принос за укрепването на имунната система. Микроорганизмите разграждат потенциално токсични хранителни съединения и синтезират важни витамини (Б и К) и аминокиселини.

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay