В сезона на вирусите и бактериите - как да подготвим детето си за тях?

При най-малките деца в детската градина се отчита най-често боледуване

28.09.2023 | 12:57 Редактор: Искра Ангелова
В сезона на вирусите и бактериите - как да подготвим детето си за тях?

С началото на учебната година децата се връщат активно в колективите - училища и детски градини. За всички предстои срещата с множество нови вируси и бактерии, а родителите са в търсене на правилната формула за укрепване на имунитета и по-рядко разболяване.

При най-малките деца в детската градина се отчита най-често боледуване, като с времето тенденцията е за по-леко протичащи вирусни инфекции. Проблемът с боледуването на този етап се дължи от една страна на незрелия имунитет на децата, а от друга на лошите хигиенни навици.

Именно създаването на добри хигиенни навици е сред първите препоръки за превенция на инфекции при децата:

- Често миене на ръцете с топла вода и сапун, не само преди и след хранене!

- Разпознаване на инфекциозно болни и избягване на контакти с тях, независимо дали са деца или възрастни. Обяснете добре кога човек е болен и как могат да го разпознаят.

- Насърчавайте използването на индивидуални съдове за хранене и пиене на вода.

- Създайте навик по време на кихане и кашляне, следва да се поставя кърпичка пред носа и/или устата или да отвърне глава настрани в лакетната става, но не и директно в ръка. Секретите попаднали директно върху ръката, спомагат за разпространението на инфекциите.

- За някои деца се оказва истинско предизвикателство да избягват лапането на предметите, обичайно този период отминава до около 3-ата година.

Грипният вирус е сред опасните инфекции в детска възраст и ваксинацията на децата над 6-месечна възраст е препоръчителна. Поставянето на противогрипна ваксина следва да се случи именно в началото на учебната година. Приемът на ваксината е в една или две дози (при първична имунизация), в зависимост от имунизационния статус до момента. За да се достигне до адекватен имунен отговор след поставянето на ваксината са необходими от 1 до 3 месеца до пика на грипната вълна.

Четете цялата статия в puls.bg.