България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ето как да се справим със следваканционната тъга и депресия

Симптомите на депресия са типични след връщане от хубава почивка, каза психотерапевтът Ники Марков

31.08.2023 | 08:00 Редактор: Юлиан Христов

Отпадналост умора, проблеми с апетита и съня – това са най-често срещаните симптоми, които изпитваме след зареждаща ваканция и когато се връщаме отново към ежедневните дейности. Това коментира организационният и социален психолог и психотерапевт Ники Марков в предаването "България сутрин".

По думите му при връщането от ваканция често се стига до поведенчески промени – посягаме към алкохол, цигари и оставаме в леглото по-дълго.

"Всички симптоми на една депресия", отбеляза Марков.

По думите му раздразнението в такива случаи се появява често, когато нашите потребности не са задоволени.

"Тогава имаме усещането, че нещо не ни е на ред. Не сме склонни да се въздържаме, когато някой направи нещо в разрез с нашите нужди", допълни психологът пред Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че промяната, която трябва да направим, често идва отвън навътре. Марков съветва, когато изпитваме носталгия или липса на ентусиазъм, да бъдат положени усилия да правим нещата, които ни носят удоволствие.

"Ако решим, че искаме да се справим, следва да пренасочим преживяното си от миналото към бъдещето и да си поставим цели в работата или личния живот, които да ни заредят с енергия и желание за работа", каза още психотерапевтът.

Според него, ако искаме да живеем пълноценно и да не чакаме следващата ваканция, по-добре би било да планираме дейностите си така, че нормалното ежедневие да ни зарежда и ентусиазира. "Така няма да имаме нужда да чакаме следващата ваканция, за да се чувстваме щастливи", подчерта Марков.

Той препоръча и занимаването с дейности, които допълнително носят позитивни емоции – занимания с изкуство, грижа за домашен любимец, игри, социализация и среща с приятели, излизане сред природата.

"Една от причините да изпадаме в това състояние е голямата амплитуда между сивото ежедневие и зареждащите емоции от почивката. Ако ежедневието ни е сиво, нормално е да има понижение в емоционалния ни фон", изтъкна гостът.

При това положение е желателно да си дадем преходен период от ден0два или дори седмица, в която да се адаптираме, за да влезем с плавни обороти в усилията, които полагаме за работа.

Според психотерапевта четиридневната работна седмица може да бъде доста ползотворна, ако не свързваме работата с негативни емоции.

Гледайте целия разговор във видеото.