Ето няколко съвета за добро планиране на задачите си и на работния ден

Тактиките са очевидни, но не толкова лесни

26.08.2023 | 15:00 Редактор: Михаела Кирилова
Ето няколко съвета за добро планиране на задачите си и на работния ден

Не съм искал да ставам гуру на личната производителност, но някак си колегите ми продължават да ме лансират за ролята - най-скоро за подкаста Working It на Изабел Беруик, в записа на който се изчервих и като цяло се чувствах като самозванец, пише колумнистът на Financial Times Тим Харфърд.

Има много добри тактики, които изглеждат толкова очевидни, че се чувствам неудобно да ги споменавам: записвайте си задачите, спрете да гледате TikTok, отделете време за най-важното. Всичко това е така, но далеч не е цялата история.

Първо, погледнете напред. Гледайте по-надалеч, по-често и по-внимателно, отколкото изглежда разумно. Започнете с разглеждане на календара за утре в края на всеки ден, преди да съставите списък с неща, които трябва да направите. В петък следобед погледнете календара за следващата седмица - и седмицата след това. Къде са критичните точки? Има ли нещо, което трябва да направите, за да се подготвите за среща, парти или годишнината от сватбата си?

Второ, изяснявайте. Твърде много неща се задържат във входящата кутия с имейли или на бюрото, защото пропускаме да отделим необходимия момент, за да помислим какво представляват. Това трябва ли да се архивира за справка? (Обикновено не.) Трябва ли просто да се изтрие? (Много често да.) Изисква ли се просто, еднократно действие? (Ако отговорът е да, може би го направете незабавно.) Или се съдържа нещо по-сложно? (Ако е така, отделете минута, за да помислите какви стъпки може да са необходими и ги запишете.)

Трето, бъдете спокойни. Съществува безспирно изкушение да вярвате, че на някакъв етап ще се справите с всички задачи, че ще "разчистите палубата" и след това ще можете или да продължите с истинската работа, или да си починете. Тези цели са миражи. Никога няма да "изчистите палубите". Винаги ще има още за търкане и подреждане. Всеки от нас просто ще трябва да направи каквото може в определеното му време (независимо дали това е 8-часов работен ден или 80-годишен живот) и да осъзнае, че може би не е можело да направи повече.

Повече по темата четете в Investor.bg

Снимка: Pexels