Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Бизнесът настоява за улеснен внос на работници от чужбина

Имаме огромен недостиг на квалифицирана работна ръка, заяви Добрин Иванов от АИКБ

25.08.2023 | 16:40 Редактор: Калина Донкова

Основната причина за липса на инвестиции у нас е дефицитът на квалифицирана работна ръка. Това заяви в ефира на предаването "Директно" изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България Добрин Иванов.

"Наскоро имаше среща с министъра на икономиката, на която беше повдигнат и обсъден въпросът за улесняване на достъпа на граждани от трети страни до българския пазар на труда. Бизнесът определя като проблем номер едно липсата на кадри. Ако искаме българската икономика да расте, трябва да ги осигурим", категоричен е Иванов.

По негови думи България се конкурира за работници с много други европейски държави, но условията тук са много рестриктивни. Изискват се много на брой документи, отнема доста време и е по-скъпо от подобни процедури в други страни, което затруднява привличането на чужди граждани като работна ръка.

Той е категоричен, че за пазара би било по-евтино да наема български работници, но работодателите са принудени да търсят алтернативи, за да запазят и развиват бизнеса си.

"Трябва да бъдат облекчени условията за внос на работници от трети страни. Много инвеститори търсят място за своите инвестиции в по-добра бизнес среда. Част от бизнес средата е и наличието на квалифицирани кадри", заяви Иванов.

Той коментира и предложенията от Министерството на труда и социалната политика за изменения в Кодекса на труда, които обхващат работата от вкъщи.

"В българското законодателство има известни дефицити относно регламентирането на работата от разстояние. Тези промени трябва да бъдат направени. По мое мнение, тези текстове ще облекчат работата от разстояние", завърши гостът.

Вижте целия разговор във видеото.