Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Психолог: Показваме на децата, че нещата се случват с насилие и те ни копират

"Много е важно като родители да се опитаме да структурираме деня на детето и да го запълним с интересни за него дейности", каза Галина Кабаджова

20.07.2023 | 19:30 Редактор: Михаела Кирилова

"Поведението на възрастните отразява поведението на децата и гледайки децата, можем лесно да разберем какво се случва с възрастните, какво се случва с обществото и каква е цялостната картина", заяви психологът Галина Кабаджова в студиото на "Директно".

"Последните години живеем в непрестанни политически промени, постоянни протести и показваме на децата, че нещата се случват с насилие, а не с работа, което децата после копират", поясни Кабаджова.

Забелязва се тенденция, в която все повече деца проявяват агресивност и то не само вкъщи, но и на обществени места. Като причини психологът отбелязва така наречения пост-ковид синдром и войната, която се води не толкова далеч от нас, като и двете събития отключиха темите за смъртта.

Гостът е категоричен, че тенденцията е трайна, но се засилва лятото, поради липсата на училище и ангажименти свързани с ученето.

"Много е важно като родители да се опитаме да структурираме деня на детето и да го запълним с интересни за него дейности, спортни активности, може би някое хоби. Идеята е не да се повтаря ангажирания график от училище, но да има някаква рутина и детето да знае, че така както има свободно време, има и някакви задължения през лятото, чрез които да изразходва енергията си", допълни Кабаджова.

Гледайте целия разговор във видеото.