Идеи как да поддържаме зимния си метаболизъм в завидна форма

Не забравяйте да извършвате физическа дейност

29.11.2023 | 17:20 Редактор: Ивета Велева
Идеи как да поддържаме зимния си метаболизъм в завидна форма

Може би никога не сте се замисляли колко е свързан метаболизмът ви със сезонните промени или с това как естествените ритми на тялото ви се нуждаят от подхранване, но зимата е време, когато метаболизмът ви изисква различен тип отношение. Това е време, в което традиционно похапваме повече, а се движим сравнително по-малко, тъй като навън е студено и избягваме разходките на открито.

Докато лятото избледнява в топлите нюанси на есента, телата ни претърпяват фини промени в отговор на променящите се сезони. Един от ключовите фактори, които влияят върху тези промени, е метаболизмът. Метаболизмът е сложен набор от химични реакции, които протичат в тялото ни, за да превърнат храната в енергия. Разбирането как метаболизмът се адаптира към студените сезони може да ни помогне да се възползваме максимално от това време и да поддържаме здравето и благополучието си. 

Със захлаждането на времето телата ни работят по-усилено, за да поддържат стабилна вътрешна температура. Този повишен термогенен ефект може леко да засили метаболизма, тъй като телата ни изгарят повече калории, за да останат топли. Ефектът обаче като цяло е скромен и варира от човек на човек.

Промени в апетита

Сезонните промени в наличността на храната могат да повлияят на хранителните ни навици. Зимата е време, когато идва сезонът на много вкусни, обилни храни. Тези храни могат да повлияят и положително на метаболизма ни (ако залагаме на неща като тиква, кореноплодни зеленчуци, варива, кисело зеле и др.), осигурявайки основни витамини, минерали и фибри, които поддържат цялостното здраве.

Все пак добра идея е да се опитвате да ядете по-малки порции по-често, за да се избегнат инсулиновите пикове, глад и преяждане.

Физическа дейност

По-краткият светъл ден и по-ниските температури през зимата могат да доведат до промени в моделите на физическа активност. Докато някои хора може да намалят дейностите си на открито, други могат да се занимават със сезонни спортове като ски и така да помогнат за поддържане или дори увеличаване на метаболитната активност.

Дайте приоритет на съня

Осигурете си достатъчно време за възстановителен сън. Постоянният график на съня и релаксиращата рутина преди лягане могат да помогнат за регулирането на хормоните, които контролират апетита и разхода на енергия, като поддържат здравословен метаболизъм.

Хормонални промени

Сезонните промени могат да повлияят на хормоналния ни баланс. През зимата производството на мелатонин, хормона на съня, се увеличава поради по-дългите нощи.

Хидратация

Тъй като времето застудява, може да не се чувствате толкова жадни, колкото през лятото. Въпреки това, поддържането на подходяща хидратация е от съществено значение за метаболизма. Водата е необходима за много метаболитни процеси, така че не забравяйте да продължите да пиете вода редовно през зимните месеци.

Четете по темата в: tialoto.bg

Снимка: Pexels