fallback

Навиците, които трябва да изкореним, за да имаме здрав черен дроб

Намалете захарта, тя не вреди само на зъбите

28.11.2023 | 21:15 Автор: Вяра Димова

Въпреки че вероятно се опитвате да внимавате по отношение на здравето си, със сигурност в ежедневния ви режим има вредни навици, от които не можете да се откажете. Макар и безобидни, някои от тях могат да нарушат работата на черния ви дроб и да забавят обмяната на веществата. Кои са те?

Консумирате прекалено много захар 

Свикнали сме да учим нашите деца, че захарта е вредна най-вече за зъбите. Можем да кажем, че това е само "върхът на айсберга". Консумацията на захар в големи количества може да навреди и на черния ви дроб. Той използва вид захар (фруктоза), за да произвежда мазнини. Рафинираната захар, както и други подсладители, които са с високо съдържание на фруктоза, могат да причинят натрупването на мазнини. 

Пиете безалкохолни напитки 

Изследванията показват, че хората, които пият много безалкохолни напитки, са по-склонни да развият неалкохолна мастна чернодробна болест. Проучванията не доказват, че напитките са причината, но те са продукти, които смело бихме могли да кажем, че не съдържат нищо, което да е полезно за здравето. Не забравяйте, че когато пиете газирани напитки, вашите клетки може да станат по-малко чувствителни или резистентни към ефектите на инсулина.

Не спите достатъчно

Ако дните ви са динамични и изпълнени със стрес, би трябвало нощта да е времето, в което да дадете нужната почивка на тялото си. Но дали в действителност го правите? Ако жонглирате с множество отговорности, може би жертвате съня си. Това може да увреди черния ви дроб в дългосрочен план. 

Приемате прекалено много хранителни добавки 

В днешно време хранителните добавки са навсякъде. Но неконтролируемата им употреба всъщност може да ви донесе повече вреди, отколкото ползи. Ето защо ви съветваме преди да използвате подобни продукти да се посъветвате с вашия лекуващ лекар. 

Храните се навън прекалено често 

Редовното хранене навън може да навреди на здравето на черния дроб. Често пъти храните, които се приготвят в заведенията за бързо хранене не са здравословни, тъй като са пържени, панирани, прекалено солени или пък сладки. 

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: pixabay

fallback
Още от Любопитно
fallback