Вкусни ястия, с които можем да забързаме метаболизма си

Забравете за вредните храни и напитки, изключете и стреса от ежедневието си

27.11.2023 | 10:55 Редактор: Вяра Димова
Вкусни ястия, с които можем да забързаме метаболизма си

Ако попитате някого: "Каква е тайната на красивата фигура?", може би един от първите отговори, които ще получите е: "Добрият метаболизъм". Всички сме чували това твърдение и мнозина от нас се опасяват точно от обратното. Прекаляването с вредни храни и напитки, стресът, замърсената градска среда – всички тези фактори могат да претоварят черния ни дроб. Това може да доведе до забавяне на метаболизма и невъзможността да се отървем от излишните килограми.

В следващите редове ви предлагаме няколко рецепти, които могат да ви помогнат да ускорите обмяната на веществата си. Ето ги и тях:

Сьомга с аспержи, горчица и мед

Необходими продукти:

4 филета от сьомга (около 170 г всяко)

1 връзка аспержи

1 с. л. масло

1 с. л. кафява захар

2 с. л. дижонска горчица

1 с. л. мед

1 с. л. соев сос (с намалено съдържание на сол)

½ с. л. зехтин

1 скилидка чесън (по желание)

пармезан за поръсване

Загрейте предварително фурната на 200 градуса (можете да готвите и в еърфрайър). В подходяща тавичка поставете хартия за печене. В малка купичка поставете маслото и захарта. Затоплете ги в микровълнова фурна за около 30 секунди. Добавете горчицата, меда и соевия сос. Овкусете рибата със сол и пипер и сложете да се пече с кожата надолу. До нея сложете и аспержите, като ги подправите с малко сол, черен пипер и няколко капки зехтин. Поръсете с пармезан. Печете за около 4-5 минути, като след това обърнете и намажете с маринатата с четка. Печете отново за около 5 минути. След като стане готова, обърнете отново и изсипете останалата част от маринатата. За приготвянето на тази рецепта ще са ви необходими около 12 минути.

Пудинг от златно мляко и чиа

Ще ви трябват:

6 с. л. семена от чиа

1 консерва пълномаслено кокосово мляко

2 с. л. кленов сироп (или друг подсладител)

1 ч. л. куркума

½ ч. л. канела

1 ч. л. смлян джинджифил

¼ ч. л. смлян кардамон, по желание

¼ ч. л. фина морска сол

½ ч. л. екстракт от ванилия

щипка черен пипер

В голяма купа сложете чиата. Разбъркайте я заедно с подсладителя, куркумата, канелата, джинджифила, кардамона, солта и пипера. Добавете кокосовото мляко и ванилията. Разбъркайте добре. Разпределете в 4 малки купички и сложете в хладилник за поне 4 часа или за цяла нощ.

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: pixabay