Удря ни мощна геомагнитна буря до дни - ето как да се предпазим

Можем да се почувстваме отпаднали или да ни заболи главата

22.11.2023 | 20:39 Редактор: Вяра Димова
Удря ни мощна геомагнитна буря до дни - ето как да се предпазим

Астрономите съобщават за очаквана геомагнитна буря, която ще ни връхлети на 25 ноември. Според данните от Националната агенция за океански и атмосферни изследвания на САЩ (NOAA), тя ще е от клас G1-G2, пише Meteobalkans. Възможни са слаби смущения в комуникационните мрежи и дори прекъсване на интернета на места в Азия и Европа.

Кога да очакваме геомагнитна буря от изригването?

Основният му поток е насочен към Земята, което ще предизвика магнитна буря на 25 ноември. Засега прогнозите са за средна по-сила геомагнитна буря, но астрономите предупреждават, че две големи слънчеви петна се обръщат към Земята.

Какво може да ни причини магнитната буря?

Обикновено смущенията, породени от нея, влияят неблагоприятно на възрастните и на хората със слаб имунитет. Тези, които са чувствителни към явленията, могат да почувстват отпадналост, главоболие, неразположение, колебание в кръвното налягане и слаба концентрация.

Как да се предпазим?

При геомагнитни бури лекарите съветват да се спазва режим на хранене с плодове и зеленчуци, без животински мазнини. Доста помага и пиенето на повече вода. Прекарайте няколко часа навън, но и не прекалявайте с разходките. Не е препоръчителна консумацията на тежка храна, както и продължително застояване в затворени помещения без чист въздух.

Снимка: pixabay