Летящи паяци с размерите на човешка длан превземат САЩ

Женските джоро достигат до 15-20 сантиметра дължина

19.11.2023 | 17:40 Редактор: Елеонора Танева
Летящи паяци с размерите на човешка длан превземат САЩ

Азиатски летящи паяци с размер на длан се разпространяват из източните Съединени щати. Те вече са превзели няколко щата, а през октомври бяха забелязани за първи път в Алабама, пише Al.com. Паяците джоро (Trichonephila clavata), често срещани в Япония, Корея и Китай, дойдоха в САЩ преди около десет години. Първо се установяват в щата Джорджия, след това се появяват в щатите Тенеси, Южна и Северна Каролина и Мериленд. Женските джоро достигат до 15-20 сантиметра дължина.

Въпреки огромните си размери, тези паяци могат да се движат във въздуха върху развявани от вятъра мрежи. С един полет те изминават до няколко километра. Джоро поглъща всички насекоми, уловени в мрежата, измествайки други видове паяци, които преди са обитавали регионите, в които нахлуват. Те обаче са склонни да избягват хората и не са в състояние да ухапят човешката кожа, пише БГНЕС.

Ентомологът Дейвид Койл каза пред AL.com, че дори е намерил джоро в собствения му имот: "Излязох до края на гората и те бяха навсякъде. Имам периметър 86 метра и на него намерих 50 паяка джоро. Тоест почти на няколко метра от паяка. Беше рано сутринта, мрежата беше покрита с роса и затова се виждаше ясно. Десетки паяци седяха като на жици покрай пътя“.

Снимка: pixabay