Какви са ползите за тялото ни при спиране на глутена

Протеинът предизвиква храносмилателни проблеми

06.11.2023 | 22:55 Редактор: Вяра Димова
Какви са ползите за тялото ни при спиране на глутена

Глутенът е протеин, който се намира в едни от най-консумираните зърнени култури – пшеница, овес, ръж, ечемик. Може да се срещне не само в печива и тестени изделия, но и в редица други готови и пакетирани хранителни продукти. Не е нужно да страдате от глутенова непоносимост или алергия, за да изпитвате неприятни странични ефекти от консумацията му. Глутенът може да причини някои раздразнения, които да се отразят негативно на цялостното здраве.

Какво се случва в тялото, ако спрете глутена?

Възпаленията в тъканите намаляват 

Много хора не си дават сметка, че в клетките и тъканите им се случват възпаления. Обикновено възпаленията се свързват с инфекции, гной, болка, но има скрити негнойни възпаления, които тлеят с години в тъканите и остават незабелязани. Тези възпалителни процеси са коварна основа за хронични, дегенеративни, ракови заболявания. И тъй като глутенът причинява такива възпаления в тъканите, спирането му се отразява противовъзпалително на организма и намалява риска от различни заболявания.

Болката намалява 

Ако страдате от някакви болки, хронични заболявания или проблеми с меките тъкани, ставите, сухожилията, болката е част от ежедневието ви. Възпалителните храни усилват болката и влошават възпалението. И обратното – ако ги намалите, болката също намалява. 

Храносмилането се подобрява 

Глутенът предизвиква различни храносмилателни проблеми, смущения, раздразнения. Най-малкото причинява подуване и газове. Ако спрете глутена, всички тези оплаквания ще се подобрят, а храносмилането ще бъде по-леко. 

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: pixabay


1
2 rate up comment rate down comment 0
Copy - Paste
преди 5 месеца
Непоносимостта към глутен е разпространена при западните народи, където пшеницата стига късно но ние сме се приспособили към зърнените култури. Не забравяйте че пшеничните култури тръгват от земите на сегашна Мала Азия. Сигнализирай за неуместен коментар