Чувствителност към глутен - всичко важно, което трябва да знаете

28.09.2022 | 19:23 Редактор: Ваня Кузманова
Чувствителност към глутен - всичко важно, което трябва да знаете

Чувствителността към глутен е все по-често срещан проблем, който е  доста труден за идентифициране, тъй като симптомите му са не само много, но и лесно могат да бъдат объркани със симптоми на алергия към глутен, на целиакия и много други.

Ако ви е интересно какво точно представлява чувствителността към глутен и искате да знаете дали самите вие развивате подобна чувствителност, ето какво споделят експертите от Forlife.bg

Що е то глутен?

Глутенът често се представя като протеин, който се съдържа в пшеницата и други сродни зърнени култури, но това не е напълно вярно.

Всъщност, той се образува, когато два пшенични протеина, глиадин и глутенин влязат в контакт с вода.

Свързването на тези два протеина с водата дава специфичната структура на глутена, който от своя страна придава еластичност и устойчивост на тестото и му позволява да втасва.

Има ли разлика между чувствителност към глутен, целиакия и алергия към глутен?

Въпреки, че симптомите на тези състояния до голяма степен се припокриват, всъщност те са напълно различни.

Целиакия (цьолиакия) - Това е автоимунно заболяване, при което имунната система напада собствените си клетки след консумацията на храни, съдържащи глутен. Тази реакция причинява възпаление и увреждане на храносмилателния тракт.

Заболяването се характеризира със симптоми като:

•    Хронична диария
•    Подуване на корема
•    Лошо храносмилане
•    Гастроезофагеален релукс
•    Хронична умора
•    Главоболие и мигрена
•    Синдром на раздразнените черва
•    Раздразнителност /тревожност/ депресия
•    Пристъпи на паника и други

Чувствителност към глутен без целиакия - При това състояние се наблюдават почти същите симптоми както при целиакията, но за разлика от автоимунното заболяване, при хората, страдащи от чувствителност към глутен не се откриват чревни лезии, нито други увреждания на чревния тракт.

Това е и една от основните причини, поради които идентифицирането на това състояние е толкова трудно.

Алергия към глутен - Това е имунна реакция на организма, която се проявява веднага след консумацията на храни, които съдържат глутен.

За разлика от целиакията и чувствителността към глутен, при които симптомите настъпват малко по-късно, при алергията това става веднага след приема на глутен.

Експертите от Forlife.bg предупреждават, че алергичните състояния са доста опасни, тъй като се проявяват внезапно и могат да предизвикат анафилактичен шок.

Как да разберете дали сте чувствителни към глутен?

Ако след като консумирате храни, които съдържат глутен изпитвате някой от гореизброените симптоми е добре да посетите специалист, който да се запознае с медицинската ви история и симптомите, от които се оплаквате.

Обикновено първата стъпка, която предприемат експертите е да ви назначат кръвни и кожни изследвания, за да изключат алергия и целиакия.

Ако се установи, че нямате нито едно от двете заболявания, втората стъпка е да ви предложат да минете за около шест седмици на безглутенова диета.

Ако по време на диетата не се почувствате по-добре и продължавате да имате същите симптоми, най-вероятно не страдате от чувствителност към глутен, а имате някакъв друг проблем, свързан с чревния тракт.

Но ако симптомите ви изчезнат е много вероятно да имате чувствителност към глутен и ще трябва да продължите с безглутеновата диета.

Какво можете да включите в безглутеновата диета?

Плодове и зеленчуци

Всички те са разрешени, тъй като не съдържат глутен. От тях можете да си хапвате колкото ви се иска, без да се притеснявате.

Препоръчително е обаче да внимавате с картофите, тъй като са богати на нишесте.

Месо, риба и яйца

Белите меса като пилешко и пуешко, както и пости червени меса като телешко можете да си хапвате веднъж седмично.

Риба като аншоа, сардини, треска, риба тон, сьомга и други морски дарове, както и яйца можете да хапвате два пъти седмично.

Мляко и неговите производни

Кисело мляко без добавена захар, отлежали сирена, както и някой нискомаслени меки сирена също са подходящи за диета без глутен.

Снимка: unsplash.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК