Кога е добре да спрем да консумираме глутен?

Този протеин може да предизвика сериозни смущения в здравословното състояние

07.04.2022 | 18:25 Редактор: Теодора Патронова
Кога е добре да спрем да консумираме глутен?

Глутенът е протеин, който се намира най-вече в пшеницата, ръжта и ечемика. Той е безопасен за повечето хора, но при някои, които имат непоносимост или алергия към него, той може да предизвика сериозни смущения в здравословното състояние. Ако страдате от скрита чувствителност към глутена, това също може да ви накара да ограничите консумацията му или да я изключите напълно.

Кои са признаците, че може би е по-добре да спрете да консумирате глутен?

Подуване, газове, коремен дискомфорт

Подуването на корема може да се случи след консумация на много и различни храни. Понякога е трудно да установите от коя храна точно страдате, тъй като в порциите си обикновено съчетаваме множество храни. За целта е добре да консумирате колкото се може по-опростени ястия с по-малко съставки. Така ще успеете по-лесно да забележите кои храни ви причиняват подуване и неразположения.

Теглото ви може да се промени

Ако сте премахнали глутена и глутеновите тестени изделия, за да отслабнете, може би трябва да преосмислите стратегията си. Няма никакви доказателства, че тестените изделия и глутенът са главните виновници за наднорменото тегло, според учени от клиника Кливланд. Тестените храни могат косвено да повлияят теглото, но всичко зависи от това колко от тях консумирате и в какъв вид. Има множество други калорични и съдържащи нездравословни добавени и рафинирани захари храни, които имат далеч по-сериозно негативно влияние върху теглото от тестените изделия, особено пълнозърнестите.

Повече енергия и по-добър сън

Ако глутенът не ви понася, той може да се намесва в механизмите на съня и енергийните нива в организма ви. Умората е един от симптомите на глутенова чувствителност и непоносимост. Може да се прояви веднага след консумация на глутен, но и след часове, дори сутрин след събуждане. Ако премахнете глутеновите изделия от храненето си има вероятност сънят ви да се подобри и да имате повече енергия.

Четете повече по темата в az-jenata.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК