Кожен симптом показва непоносимост към глутена

Най-често се наблюдава по лактите, коленете и задната част на краката

24.01.2022 | 13:03 Редактор: Ваня Кузманова
Кожен симптом показва непоносимост към глутена

Цьолиакията е автоимунно заболяване, което се характеризира с непоносимост към глутен. При установена цьолиакия човек не може да консумира глутен по никакъв начин, защото организмът му моментално реагира бурно на приетата храна, съдържаща този протеин.

Въпреки това, не е задължително да имате диагностицирана цьолиакия, за да страдате от различни видове дискомфорт, свързани с глутена.

Може да имате чувствителност към глутена, която да се изразява по всевъзможни начини. Едно от тези проявления може да е чрез кожата. Кожата е най-големият орган в човешкото тяло. Тя може да реагира по различни начини на дразненията, идващи от храната и околната среда. Проявленията по кожата са много и различни, но понякога могат да заблудят, защото петна, зачервявания, раздразнения, обриви могат да се появят по много причини.

Подутини, мехури и болезнени плаки

Съществува състояние, наречено дерматит херпетиформис, което според Celiac Disease Foundation се характеризира с подутини или мехури, които са силно сърбящи и образуват клъстери по кожата.

Най-често се наблюдават по лактите, коленете, задната част на краката, в областта на врата и косата. Възможно е по време на установяването на състоянието, то да се обърка с екзема или псориазис. Според изследванията, по-предразположени са мъжете на възраст между 30 и 40 години.

Повече по темата четете в Az-jenata.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК