Как да се грижим правилно за щитовидната жлеза?

Яжте повече риба

30.10.2023 | 23:05 Редактор: Толя Стоянова
Как да се грижим правилно за щитовидната жлеза?

Щитовидната жлеза е една от най-важните жлези с вътрешна секреция, от която зависят много процеси в организма. Тя регулира теглото, сърдечносъдовите функции, метаболитните процеси, хормоналния баланс на половите хормони, нивата на енергия в организма, топлинния обмен, процесите в нервната система.  Ако не работи нормално и е налице намалена функция, някои от най-важните жизнени процеси биват нарушени. При понижена функция на щитовидната жлеза е възможно да имате наднормено тегло, липса на енергия, проблеми с кожата, проблеми с паметта и концентрацията, депресия. 

Ако имате проблеми с щитовидната жлеза, задължително се консултирайте с лекар. Той ще назначи необходимата терапия. Извън терапията обаче има някои навици в ежедневието, които можете да добавите в рутината си, така че да подпомогнете функциите на щитовидната жлеза. Кои са те?

Селен 

Селенът е важен минерал, отговарящ за функциите на щитовидната жлеза. Той се среща натурално в орехите, бразилските орехи, гъбите, лука, слънчогледовите семки, сьомгата. Похапвайте повече от тези храни, за да добавите още селен към храненето. 

Внимавайте с бисфенол А

Бисфенол А е една от най-вредните за хормоналния баланс химически съставки. Среща се най-вече в пластмасовите опаковки и съдове, използвани в ежедневието. Храната и напитките, които се съхраняват в пластмасови опаковки и съдове се насищат с бисфенол А, който прониква в организма и вреди. 

Яжте повече Омега-3

Мастните киселини имат противовъзпалителен ефект. Те са много важни за щитовидната жлеза, защото намаляват възпалението и стимулират функциите ѝ. Омега-3 се намират в рибата, ядките, ядковите масла, пълнозърнестите храни, киселото мляко, яйцата. 

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: Pexabay