Изтръпване на ръцете - какви може да са причините?

4% от хората с такива оплаквания се диагностицират синдром на карпалния тунел

28.10.2023 | 18:17 Редактор: Елеонора Танева
Изтръпване на ръцете - какви може да са причините?

Почти всеки е изпитвал изтръпване или "мравучкане" по ръката. Приблизително 4% от пациентите, които се оплакват от симптоми като болка в областта на китката, намалена фина моторика и чувство на сърбеж или изтръпване, се диагностицират със синдром на карпалния тунел.

Дори и симптоматиката да е основно локализирана в областта на китката, препоръките са да се изследва целия горен крайник, включително областта на врата, рамото, лакътя и китката. По този начин се изключва и възможността за т. нар. предадена болка, когато проблемът е в един участък от горния крайник – а симптоматиката в друг.

При цервикалната радикулопатия симптомите включват още и болка в шията, изтръпване на палеца, показалеца. Докато при синдром на карпалния канал изтръпването на пръстите включва още средния пръст и радиалната част на безименния пръст.

Синдромът на Рейно също може да влиза в диференциалната диагноза, но при него характерно за проявата на симптоматиката е непосредственото излагане на ниски температури и последващата типична промяна в цвета на кожата на ръцете.

Четете повече по темата в puls.bg.

Снимка: pixabay