Здравословни ползи от кестените - ето защо трябва да ги включим в менюто си

Съдържат сравнително малко калории

26.10.2023 | 15:20 Редактор: Толя Стоянова
Здравословни ползи от кестените - ето защо трябва да ги включим в менюто си

Сезонът на кестените е именно сега през есента и зимата. А най-хубавото, което можете да направите за здравето си, е да се възползвате от сезонните продукти и храни. Кестените са невероятно полезни и заслужават вниманието ви, защото могат да ви помогнат да подобрите цялостното си здравословно състояние. 

Стимулират храносмилането и метаболизма 

Кестените са много богати на фибри. Те съдържат сравнително малко калории, което ги прави прекрасни за често хапване. Високото съдържание на фибри стимулира храносмилателния тракт, извеждането на токсините от червата, забавя скоковете на кръвната захар и балансира холестерола. Освен това дава много енергия и дълготрайна ситост. 

Подобряват функциите на нервната система и мозъка 

Кестените са източник още на Омега-3. Мастните киселини са много ценен елемент за мозъка и изграждането на нервната тъкан. Те подхранват нервната система и улесняват процесите в нея, както и регенерирането на нервните клетки. 

Намаляват възпаленията 

Кестените са и много богат източник на антиоксиданти. Това е важно от гледна точка на намаляване на възпаленията в клетките и тъканите, които са основа за развитие на хронични заболявания, рак, различни дегенеративни изменения.

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: Pexels