Какво да ядем, ако имаме късогледство?

Много риби са богати източници на омега-3

26.10.2023 | 21:57 Редактор: Вяра Димова
Какво да ядем, ако имаме късогледство?

Миопията е другото име за късогледство. Ако има налице късогледство, близките обекти се виждат ясно, но далечните - не.

Късогледството е един много често срещан тип грешка на рефракцията, която причинява замъгляване на зрението. Освен късогледство, други рефракционни грешки включват хиперметропия (наричана още далекогледство) и астигматизъм, при който формата на окото не е сферична.

Ето кои са храните, които допринасят за здравето на очите:

Риба

Много риби са богати източници на омега-3 мастни киселини.

Мазната риба е тази, която има масло в червата и телесната си тъкан, така че яденето им предлага по-високи нива на богато на омега-3 рибено масло. Рибите, които съдържат най-полезните нива на омега-3, включват:

Риба тон
Сьомга
Пъстърва
Скумрия
Сардини
Аншоа
Херинга

Ядки и бобови култури

Ядките също са богати на омега-3 мастни киселини. Ядките също така съдържат високо ниво на витамин Е, който може да предпази очите от увреждане, свързано с възрастта. Ядките и бобовите растения, които са полезни за здравето на очите, включват:

Орехи
Бразилски орех
Кашу
Фъстъци
Леща

Семена

Подобно на ядките и бобовите растения, семената са с високо съдържание на омега-3 и са богат източник на витамин Е. Семената с високо съдържание на омега-3 включват:

Семена от чиа
Ленено семе
Конопено семе

Цитрусови плодове

Цитрусовите плодове са богати на витамин С. Точно като витамин Е, витамин С е антиоксидант, който се препоръчва за борба със свързаните с възрастта увреждания на очите. Богатите на витамин С цитрусови плодове включват:

Лимони
Портокали
Грейпфрути

Телешко месо

Телешкото месо е богато на цинк, който е свързан с по-добро дългосрочно здраве на очите. Цинкът може да помогне за забавяне на свързаната с възрастта загуба на зрението и дегенерация на макулата. Самото око съдържа високи нива на цинк, особено в ретината и съдовата тъкан около ретината.

Меса като пилешки гърди и свинско филе също съдържат цинк, но в по-ниски нива от телешкото.

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay