Езикът показва какво е здравословното ни състояние

Различните заболявания се изразяват с различни оттенъци на пигментацията

22.10.2023 | 13:16 Редактор: Вяра Димова
Езикът показва какво е здравословното ни състояние

Състоянието на езика е добър показател за здраве, като с помощта на изкуствен интелект и камера може с максимална точност да се диагностицират заболявания като диабет и анемия.

Методът за диагностика, използващ изкуствен интелект, е разработен от учени към Близкия технически университет в Багдад, Ирак и Университета на Южна Австралия. Научното изследване, проведено от тях утвърждава използването на езика като начин за проследяване на здравето – идея, въведена в китайската традиционна медицина.

За разработването на този метод е използвана видеокамера и база данни. Чрез видеокамерата се правят снимки на езиците на доброволци, страдащи от определени заболявания като диабет, анемия или бъбречна недостатъчност. След заснемането получените снимки са сравнени с база данни, състояща се от 9000 снимки. Изследванията определят здравното състояние, като използват най-вече цвета на езика.

Сочи се, че различните заболявания се изразяват с различни оттенъци на пигментацията на езика – диабетиците най-често имат жълт цвят на езика. При рак той може да се оцвети в лилаво, както и с дебело, мазно покритие. Инсултът може да се прояви с наситено-червен цвят. 

С помощта на изкуствен интелект този метод за диагностика има над 90% точност. Той предоставя и висока степен на удобство както за пациентите, така и за специалистите поради факта, че може да се осъществи и дистанционно, без скъпа апаратура – с помощта на камерата на смартфон или друго мобилно устройство. При установяване на заболяването разработена система изпраща съобщения на телефона на пациентите, където им съобщава цвета на техния език, както и предполагаемото при тях заболяване.

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay