Неравна битка със злояди деца - малки трикове в полза на родителите

Малчуганите променят вкуса си с времето

16.10.2023 | 22:53 Редактор: Елеонора Танева
Неравна битка със злояди деца - малки трикове в полза на родителите

Захранването при злоядите деца може да донесе много притеснения у родителите. 

Повечето специалисти съветват да не се насилва детето да яде конкретна храна, която вече е отказало, дори и тя да бъде в програмата за захранване. Можете да се откажете от тази храна за момента и да я предложите след седмица или две. Твърде вероятно е детето да е с променен вкус след известно време.

Друг подход, който можете да се използва, е да предложите на бебето храните, които не харесва заедно с вече любими като в началото започвате с минимално количество от храна, която не се харесва и постепенно увеличавате количеството ѝ. Можете да добавяте по няколко зеленчука, яйце или месо, които да не позволява на вкуса, който не се харесва, да доминира.

Поднасяйте храната на злоядите мъници в по-интересен вид. Изрязвайте формички от хляб и зеленчуци, правете топчета от ориза.

Личният пример е от изключително значение. Важно е семейството да сяда заедно на масата за трите основни хранения и всички да се хранят с това, което е сервирано на масата. Редно е вие като родители да се храните с храната, която искате и вашето дете да яде. Никога не показвайте неприазън и не говорете лошо за определена храна.

Четете повече по темата в puls.bg.

Снимка: pixabay