Монблан се е скъсил с цели 2,22 метра, експерти казаха причината

Върхът постоянно се движи

05.10.2023 | 14:35 Редактор: Вяра Димова
Монблан се е скъсил с цели 2,22 метра, експерти казаха причината

Поредното измерване на най-високия връх в Западна Европа - Монблан, показа, че височината му е 4805,59 метра или с 2,22 метра по-малко, отколкото при предишното измерване през 2021 г., съобщи АФП, позовавайки се на френски геодезисти. Специалистите по геодезия измериха Монблан през септември, а днес оповестиха заключенията си. 

Тази разлика може да отразява вариациите на валежите през лятото и вече е била наблюдавана в миналото, каза на пресконференция в Шамони Жан де Гаре, представител на геодезистите от френския департамент Горна Савоя. Той допълни, че е възможно при следващото измерване след две години върхът, който се намира на френско-италианската граница между Горна Савоя и Вале д'Аоста, да бъде "много по-висок". 

"Ние събираме данни за бъдещите поколения, не сме тук, за да ги тълкуваме, оставяме това на учените", каза още Де Гаре.

Снабдени с най-съвременни инструменти и за първи път с дрон, около двадесет души, разделени на осем екипа, изкачиха Монблан в средата на септември, за да направят в продължение на няколко дни щателни измервания на белия гигант. Това е 12-ото издание на операция, която има за цел по-специално да моделира ледената шапка и да събере научни данни за влиянието на климатичните промени върху алпийските планини, отбелязват участниците в инициативата, стартирала през 2001 г.

"След тези кампании за измерването на Монблан научихме много: Вече знаем, че върхът постоянно се движи, както по отношение на височината, с вариации от почти пет метра, така и по отношение на позицията", отбелязва още Жан де Гаре, цитиран от БТА.

Снимка: БГНЕС