Каква храна трябва да консумираме, ако боледуваме от рак?

Не трябва да изключваме зеленчуците от менюто си

05.10.2023 | 14:20 Редактор: Вяра Димова
Каква храна трябва да консумираме, ако боледуваме от рак?

Храненето е процес, при който храната се приема и използва от тялото за растеж, за поддържане на организма здрав и за заместване на тъканите. Здравословната диета включва храни и течности, които имат важни хранителни вещества (витамини, минерали, протеини, въглехидрати, мазнини и вода), от които организмът се нуждае.

Хранителните цели по време на лечението на онкологични заболявания се основават на вида на рака, стадия му и други медицински състояния. Приемането на правилното количество протеини и калории е важно за лечението, борбата с инфекциите и доставянето на енергия.

Ракът и лечението на рак могат да повлияят на вкуса, обонянието, апетита и способността да се консумира достатъчно храна или да се усвояват хранителните вещества от храната. Това може да причини недохранване, което е състояние, причинено от липса на ключови хранителни вещества.

Кои храни трябва бъдат включени, за да подобрят цялостното състояние на организма?

Протеини на растителна основа

Някои от най-добрите храни за хранене по време на химиотерапия или други лечения на рак са протеини на растителна основа. Те предлагат високи нива на витамини и минерали. Това означава, че трябва да се консумират много зеленчуци, както и боб, варива, ядки и семена. Ако се приемат и животински протеини, то трябва да бъдат чисто месо (тоест без излишни мазнини), пилешко или риба.

Здравословни мазнини

Мононенаситените и полиненаситените мазнини също имат ползи за здравето. Авокадото, зехтинът, маслото от гроздови семки и орехите са с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, които помагат в борбата с възпалението и подобряват здравето на сърдечно-съдовата система.

Здравословни въглехидрати

Когато става въпрос за въглехидрати, трябва да се избират храни, които са минимално преработени, като пълнозърнеста пшеница, трици и овес. Те имат разтворими фибри, които помагат за поддържането на добри чревни бактерии. Разтворимите фибри също насърчават производството на късоверижни мастни киселини, които помагат на всичко - от метаболизма до възстановяването на клетките.

Витамини и минерали

Витамините и минералите помагат на ензимните процеси в тялото ни, които играят голяма роля за стимулиране на имунната функция и намаляване на възпалението. Трябва да бъдат избрани храни, обогатени с витамин D. Те включват мляко, портокалов сок, кисело мляко и някои зърнени храни.

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay