Защо е полезно да консумираме грозде?

Плодът съдържа витамини, минерали и антиоксиданти

03.10.2023 | 21:53 Редактор: Вяра Димова
Защо е полезно да консумираме грозде?

В продължение на хиляди години гроздето е било използвано в някои култури като лекарство. Всяко от тези малки плодчета е пълно с над 1600 съединения - и много от тях могат да подобрят здравето.

Гроздето е пълно с витамини, минерали и антиоксиданти. Диета, която е богата на плодове и зеленчуци, е свързана с намален риск от различни състояния, включително сърдечни заболявания, диабет, рак и затлъстяване. Подобно на други плодове и зеленчуци, гроздето е добър източник на фибри и вода.

Ползи от консумацията на грозде

Гроздето съдържа мощни антиоксиданти, известни като полифеноли. Смята се, че те имат противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Един от тях е ресвератролът. Съдържа се в люспите на червеното грозде. Лабораторни изследвания показват, че ресвератролът може да забави или предотврати растежа на тумори в лимфата, черния дроб, стомаха, гърдата, дебелото черво, рак на кожата и левкемия.

Друго естествено противовъзпалително средство, което се среща в гроздето, е флавоноидът кверцетин. Той също може да помогне за предотвратяването или забавянето на растежа на рака.

Гроздето е чудесен източник на витамин С, може да помогне на имунната система да се бори срещу бактериални и вирусни инфекции.

Плодът има и нисък гликемичен индекс, което означава, че няма да повиши кръвната захар. Всъщност проучванията показват, че хранителните вещества в гроздето могат да намалят нивата на кръвната захар и да повишат чувствителността към инсулин, което може да помогне на тялото да използва глюкозата.

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay