Каква е разликата между пресите за грозде и гроздомелачките?

Съвременните машини, които всеки сериозен винопроизводител трябва да има

13.07.2023 | 15:32 Редактор: Михаела Кирилова
Каква е разликата между пресите за грозде и гроздомелачките?

Всеки ентусиаст, който иска да стане сериозен винопроизводител, се интересува от направата на добро и качествено вино. За тази цел гроздето трябва да бъде смачкано и пресовано, а това става с тези съвременни машини - гроздомелачка и преса за грозде.

Какво представлява пресоването и смачкването?

Пресоването е действие, при което се прилага натиск с помощта на преса върху гроздето, за да се отдели течността от твърдите части. При мелачките смачкването разбива гроздовите зърна, като по този начин се смесват семената, люспите, дръжките и сокът. Има някои модели гроздомелачки, които обаче отделят чепките от плода.

Гроздомелачки

Този тип машини се използват за смачкване на грозде или на други плодове. Гроздомелачките се състоят от контейнер, наричан още бункер, ролки (валяци) и се задвижват с червячен вал.

Електрически гроздомелачки

Електрическите гроздомелачки имат нужда от електрически ток, за да функционират, но за сметка на това работят автоматизирано. По този начин се увеличава Вашето свободно време и се спестяват Вашите усилия. Нужно е само да поставите гроздето в обозначеното за него място и да оставите машината да работи. 

Ръчни гроздомелачки

Ръчните модели се нуждаят от човешка сила, за да работят, но освен гроздето, в обозначеното място за поставяне не трябва да има дървесни клонки или листа. С тях работата е по-бавна в сравнение с електрическите модели, но пък за сметка на това машината е по-лесна за работа. Тя е подходяща за обработка на малки количества плодове.

Гроздомелачки с помпа

Този вид гроздомелачки се използва основно във винарски изби или от професионални производители на големи количества вино. Капацитетът им на мелене е много по-голям и след смилане на гроздето не се налага течността да се прехвърля ръчно в съдове за ферментация, тъй като мелачката е оборудвана с помпа, която прехвърля изстискания сок директно в съда за ферментация.

Преси за грозде

Пресите за грозде се използват за изцеждане на сок от грозде или други плодове, като може да отделят семената, люспите и отпадъка. Машината е изключително лесна за използване и има висока ефективност при цеденето на различни видове плодове.

Хидропреси

Хидропресата обикновено е направена от неръждаема стомана и работи при налягане около 3-4 бара. Използва водно налягане, като притиска материала отвътре навън. Хидропресите имат голям капацитет, който позволява бързия и висок добив на сок. Те са идеално решение за преработка на грозде, ябълки и всякакви други видове плодове.

Хидравлични преси

Хидравличните модели позволяват прилагането на по-голямо налягане с по-малко усилия. Това прави възможно постигането на по-големи продукции за по-кратък период от време, затова те имат по-високо качество и производителност. 

Хидравличните преси разполагат с манометър, като упражняват налягане до 400 бара. Те могат да Ви осигурят до 200 л. вино. 

Как да изберем подходящ модел?

Критерии, които е важно да имате предвид при покупка на гроздомелачка и преса за грозде:

При гроздомелачката е важно да вземете под внимание мощността на двигателя при електрическите модели. Тя е определяща за производителността на машината. Друг фактор е изработката на валяците. Те трябва да са висококачествени и издръжливи на натоварване. 
Не трябва да пренебрегвате и материала на корпуса. Когато той е качествен, Вие ще може да очаквате добри резултати при производството на вино. Също така трябва да вземете решение кой тип машина ще Ви бъде най-удобен при работа.

За да направите правилния избор, трябва да пресметнете какво количество грозде трябва да смелите. Ако искате вино за домашна употреба и не смятате да произвеждате повече от 100 л, ръчната гроздомелачка би била подходяща за Вас. Електрическата гроздомелачка е добър избор, ако произвеждате голямо количество вино.
Най-ключовите характеристики, които трябва да имате предвид при пресите за грозде са капацитетът на коша, тавата за мъст, материала и системата за натягане.
 
Обемът може да съобразите с количеството плодове, които искате да бъдат обработени. Ако притежавате малка по площ градина, може да се насочите към модел с вместимост до 10 кг. Ако имате по-голяма реколта от плодове, е добре да закупите преса от 20 до 40 кг вместимост. 

Ако Вие сте винопроизводители, подходящи за Вас ще бъдат хидропреси с вместимост от 40 до 80 кг. При произвеждане на големи количества вино, закупете уред, който се захранва от електрическа мрежа.

Материалът на пресите за грозде може да бъде от дърво или неръждаема стомана. Обикновено неръждавейките са по-практични за разлика от дървените, тъй като се почистват по-лесно и са издръжливи. 

Откъде да закупя тези продукти?

В Onlinemashini.bg ще откриете всякакви необходими продукти за винопроизводството. Освен гроздомелачки и преси за грозде може да разгледате и аксесоари за вино, машини за затваряне на бутилки, тапи и съдове, които могат да Ви бъдат необходими.

Под всеки артикул е добавена подробна техническа информация, която да Ви помогне при избора на подходящия продукт за Вас. Поръчката се прави много лесно, тъй като не сте задължени да създавате профил. Доставката може да получите до всяка точка в страната обикновено в рамките на 3 работни дни.


1
0 rate up comment rate down comment 0
admin
преди 9 месеца
Защо са тези рекламни статии Сигнализирай за неуместен коментар