Планирате разходка в планината? Ето какво трябва да си подготвите

Не правете компромис с избора на обувки

03.10.2023 | 17:33 Редактор: Вяра Димова
Планирате разходка в планината? Ето какво трябва да си подготвите

Ако сте любители на разходките в планината, вероятно, за да ги осъществите, няма да чакате идеалния момент, без значение какво е времето навън. Есента е преходен сезон, а всички знаем, че климатичните условия могат рязко да се сменят. Ето защо, в следващите редове ще ви споделим няколко от най-необходимите неща за планински преход. Ето ги и тях:

Изберете подходящи чорапи

Качествените чорапи за преходи ще са ви от голяма полза, тъй като те могат да ви предпазят от образуването на мазоли. Търсете такива модели, които са еластични и с подсилена част на петите, пръстите на краката и около глезените. За предпочитане е да са изработени от естествени материали (като вълна мерино), ликра и спандекс.

Не правете компромис с избора на обувки

През есента времето може да е особено променливо, а към нейния край дори на места може да има и сняг. Ето защо, в никакъв случай не подценявайте добрите туристически обувки. Подходящите имат добро сцепление и предпазват пръстите ви от камъни. По-високите модели (тип боти) могат да дадат опора и на глезена ви.

Спрете се на точната блуза

Не е задължително да избирате специална блуза за преходи, тъй като в по-топли дни можете да носите каквато и да е блуза за тренировка. Внимавайте, в никакъв случай тя да не е от памук, тъй като той има свойството да попива потта. 

Потърсете удобен клин

За предпочитане е да изберете еластичен клин, тъй като той ще ви помогне за по-големия обхват на движение. Спрете се на модел от плътен, издръжлив и еластичен плат, който да има обаче по-лека вентилираща материя на талията, чатала и задната част на бедрата. Търсете клин, който е подсилен на коленете и задните части, с плоски шевове, които минимизират протриването.

Ще ви трябва и яке

Якетата от изкуствена материя са чудесни за есенните условия. Те имат способността да дишат много по-добре от пуха, като в това време продължават да изолират ефективно, дори когато са мокри. Това ги прави идеален външен слой за хладно (и понякога влажно) време. Лекото синтетично яке е идеално за температури, вариращи от 5 до 16 градуса. 

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: pixabay