Каква е причината за възникване на мускулни крампи в напреднала възраст?

Те могат да засягат най-вече съня

01.10.2023 | 09:20 Редактор: Михаела Димитрова
Каква е причината за възникване на мускулни крампи в напреднала възраст?

Мускулните крампи на краката през нощта са често срещано състояние, предизвикващо болезненост, особено в по-късна възраст, и оказват значително влияние върху качеството на живот, като засягат най-вече съня.

Последните данни сочат, че терапията с диуретици и дългодействащи бета-агонисти предразполагат към крампи на краката. Съществуват противоречиви доказателства относно ефикасността на профилактичните упражнения за разтягане за предотвратяване на спазмите.

Хининът остава единственото лекарство, което доказано намалява честотата и интензивността на крампи на краката. Въпреки това, степента на полза от хинина е скромна, а рисковете от неговия прием включват редки, но сериозни имуно-медиирани реакции и други странични ефекти, особено при по-възрастни лица. Лечението с хинин трябва да бъде ограничено и да бъде приложено само при пациенти с тежки симптоми.

С какво се характеризират мускулните крампи на краката?

Мускулните крампи на краката имат три диагностични критерия:

  • Болезнено усещане в крака или стъпалото, свързано с внезапно, неволно мускулно стягане, което показва силно мускулно съкращение;
  • Болезнените мускулни контракции се появяват по време на легнало положение, въпреки това те могат да възникнат, както в будно състояние, така и по време на сън;
  • Болката се облекчава чрез силно разтягане на засегнатите мускули, като по този начин се освобождава контракцията.

Повече по темата прочетете в Puls.bg

Снимка: Pixabay