Защо възникват нощните крампи на краката и какво представляват?

Спазмите обикновено се появяват в мускулите на прасеца

08.12.2022 | 10:08 Редактор: Ирена Бакърджиева
Защо възникват нощните крампи на краката и какво представляват?

Какво представляват крампите на краката през нощта?

Нощните крампи на краката представляват неконтролируеми спазми в мускулите на крака, които могат да бъдат болезнени. Крампите на краката през нощта са често срещани и могат да възникнат поради липса на активност през деня, уморени мускули или определени състояния.

Спазмите обикновено се появяват в мускулите на прасеца, въпреки че могат да се появят и в бедрата или ходилата. В повечето случаи обикновените разтягания могат да помогнат за облекчаване на схванатите мускули. Съществуват и други методи за лечение и превенция на крампите.

Защо възникват крампи на краката през нощта?

Изпитването на крампи на краката през нощта е доста често срещано явление. В проучване от 2017 г. изследователите са установили, че около 30% от възрастните съобщават за появата на крампи на краката през нощта поне пет пъти месечно. Крампите на краката възникват, когато мускулите се напрягат, причинявайки дискомфорт или умерена до силна болка и стягане в областта.

Нощните крампи на краката може също да доведат до други проблеми. Възможно е спазмите да нарушат съня и цикъла на съня, което може да предизвика умора или летаргия на следващия ден. Крампите на краката могат да направят много трудно заспиването и това може да доведе до проблеми като безсъние с течение на времето. Понякога нощните крампи на краката се асоциират със синдрома на неспокойните крака.

Какви са причините и рисковите фактори за появата на крампи на краката през нощта?

Възможните причини за появата на крампи на краката през нощта и рисковите фактори, които повишават вероятността за тяхната поява включват:

  • Уморени мускули

Проучванията показват, че мускулната умора може да е основна причина за появата на крампи на краката през нощта. Спортистите получават по-често крампи на краката след извършване на по-високи от обичайните нива на активност. Пренапрежението например при много интензивно упражняване на мускулите за дълго време, може да доведе до изпитването на повече спазми по-късно през денонощието.

  • Неактивност през деня

Друга водеща теория посочва, че седенето за продължителен период от време - като работата на бюро, може да доведе до схващането на мускулите с течение на времето. Физическото бездействие, когато мускулите не биват разтягани за известно време, може да увеличи риска от крампи. Спазмите обикновено се появяват в легнало положение през нощта.

При недостатъчно разтягане на мускулите или недостатъчно спортуване редовно може да възникне по-голям риск от появата на крампи на краката през нощта.

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pixabay