Контрол на кръвното налягане и по-добро качество на съня: Ползите на магнезия за здравето

При ниски нива на магнезий по-често се наблюдават проблеми със съня

10.11.2022 | 22:45 Редактор: Ваня Кузманова
Контрол на кръвното налягане и по-добро качество на съня: Ползите на магнезия за здравето

Контрол на кръвното налягане

Приемът на добавки с магнезий може да помогне за намаляване на нивата на кръвното налягане. Предишни проучвания са показали, че при пациенти с хипертония може да се постигне по-добър контрол на кръвното налягане при прием на магнезий. 

По-добро качество на съня

Магнезият е важен за съня, при ниски нива на магнезий по-често се наблюдават проблеми със съня, като трудности при заспиване и по-често безсъние. Анализ на 3 проучвания е показал, че приемът на 320-720 mg магнезий дневно в продължение на 8 седмици намалява времето, необходимо за заспиване и подобрява качеството на съня.

Подобряване на настроението

Някои проучвания са свързали ниските нива на магнезий с депресия. Данните от 6-седмично рандомизирано контролирано проучване, включващо участници с депресия, са показали, че прием на 500 mg магнезий дневно е облекчил симптомите на депресия и тревожност само след 2 седмици. Друго 6-седмично проучване, проведено със 126 души с лека или умерена депресия е показало, че тези, които са приемали 248 mg магнезий на ден са имали значително подобрение на симптомите на депресия.

Контрол на кръвната захар

Магнезият има ключова роля в метаболизма на инсулина и глюкозата. Много пациенти с диабет тип 2 също имат и магнезиев дефицит. Високата кръвна захар и ниските нива на инсулин могат да увеличат количеството на магнезия, което се елиминира с урината. Приемът на магнезиеви добавки може да подобри инсулиновата резистентност, която е причината клетките да не реагират правилно на инсулина. Инсулинът е ключов хормон, който помага за регулиране на нивата на кръвната захар. По този начин подобряването на инсулиновата резистентност може да благоприятства по-добрия контрол на кръвната захар. 

По-нисък сърдечносъдов риск

Ниските нива на магнезий са свързани с повишен риск от сърдечни заболявания, което се дължи на отрицателното влияние на магнезиевия дефицит върху рисковите фактори за сърдечни заболявания като ниво на кръвна захар и кръвно налягане. 

Повече по темата четете в puls.bg

Снимка: Pixabay


1
0 rate up comment rate down comment 0
Силвия Петрова
преди 1 година
Много е важен приема на магнезий, преди години имах доста сериозни проблеми, крампи, липса на енергия, постоянна жажда за сладко. Моя позната ми препоръча МагнеДоро Ликуид и след приема му нещата започнаха да се нормализират. Сигнализирай за неуместен коментар