Наситените мазнини изтриват паметта ни - как да ги консумираме?

Определена мастна киселина може да предпази организма

29.09.2023 | 22:38 Редактор: Вяра Димова
Наситените мазнини изтриват паметта ни - как да ги консумираме?

Наситените мазнини могат да се окажат важен фактор за загубата на паметта, което придружава напредването на възрастта. Определена мастна киселина може да има помощен ефект в предпазването на организма от ефектите на нездравословната диета, изпълнена с наситени мазнини.

При хранене, богато на наситени мазнини се наблюдава активиране на микроглия – вид глиална клетка, която има ключова роля в имунната система в мозъка. Активирането на микроглията повишава възпалението, което сериозно засяга определени мозъчни клетки в хипокампа, които са отговорни за способността ни да се учим и да формираме нови спомени.

Резултатите от научното изследване, публикувано в сп. Frontiers in Cellular Neuroscience сочат, че наситените мазнини могат да повлияят директно експресията на гени както в микроглията, така и в невроните, които да засегнат нивата на възпаление и да увредят функцията на мозъка.

Микроглията има и друга функция, която директно влияе на сигналите, които невроните изпращат помежду си – имунните клетки проследяват сигналите, по-конкретно окончанията на невроните, през които те се подават и получават. Впоследствие микроглията може да консумира "излишните" нервни окончания с цел подобряване на комуникацията. Този процес може да бъде повлиян от наличието на наситени мазнини в организма – сочи се за забързано консумиране на нервните окончания, което може да доведе до по-малки нервни клетки.

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay