Най-добрата закуска за подобряване на паметта - ето продуктите, които са ви нужни

Изборите, които правим сутрин, са от огромно значение за това как ще протече денят ни

05.09.2023 | 09:04 Редактор: Михаела Димитрова
Най-добрата закуска за подобряване на паметта - ето продуктите, които са ви нужни

Изборите, които правим сутрин са от огромно значение, за това как ще протече денят ни, един от тях е изборът на пълноценна и здравословна закуска. Невропсихолози и диетолози съветват как правилно да подберем храната си, за да дадем на мозъка необходимите хранителни вещества.

Средиземноморската диета по никакъв начин не е ограничаваща и това я прави любима на много хора, съществуват хиляди храни, които могат да се включат в режима на хранене.  

Ако започвате деня си с кафе или чай, вие вече имате един здравословен навик, който подпомага функцията на мозъка ви.

Относно храните, които да включите в закуската, експерти съветват тя да е съставена от богат комплекс от въглехидрати, фибри, протеини и омега-3 мастни киселини. Целта трябва да бъде да приемем необходимите калории, като балансираме между въглехидрати, мазнини и протеин.

Пример за такава закуска е пълнозърнест хляб с яйца и спанак. Яйцата са суперхрана, те съдържат холин, който намалява възпалението в мозъка и подпомага функциите му, както и подобрява паметта. Яйцата съдържат също и витамин B6 и B12, както и ненаситени мастни киселини, което ги прави перфектна храна за неврологичното ни здраве.

Друга идея за полезна закуска е авокадо тост или тост със сьомга, тъй като са богати на полезните за мозъка ненаситени мастни киселини. Кисело мляко с ядки, мед и плодове, както и овесените ядки са също един вкусен и полезен вариант за закуска. 

Повече по темата прочетете в Puls.bg

Снимка: Pixabay