Как да останем бодри и енергични по време на нощна смяна?

Учени препоръчват да направим две дремки с различно време

29.09.2023 | 23:10 Редактор: Вяра Димова
Как да останем бодри и енергични по време на нощна смяна?

За да се постигне добра бодрост по време на нощна смяна, се препоръчват две дремки – една 90-минутна, последвана по-късно от половинчасова. Сочи се, че тази стратегия е по-ефективна от сън за два часа през деня. Научното изследване, установило оптималното разпределение на времето за компенсаторен сън, е публикувано в сп. Scientific Reports. 

Първата дрямка, която се препоръчва да трае около 90 минути, е с цел поддържане на дългосрочната работоспособност, която се изисква от работещите нощна смяна. Трайността 90 минути не е случайна, тъй като един циркаден цикъл продължава толкова и с най-оптимални ползи е човек да се събуди след приключването на такъв цикъл. Нарушаването на цикъла може да доведе до чувство за отпадналост при събуждане, понижавайки нивата на енергия.

Втората дрямка, траеща половин час, цели да намали отпадналостта и да засили бдителността, осигурявайки възможността за бързи реакции при необходимост. Тази дрямка основно повишава енергията.

Научното изследване сочи, че комбинирането на двете дремки в една няма толкова силен ефект. Комбинираната 120-минутна дрямка води до по-високо усещане за умора, което само се увеличава в продължението на нощта. 

Будуването през нощта може напълно да повлияе на циркадния ритъм и да повиши риска от здравословни проблеми, свързани със съня. Недостатъчният сън може да повлияе сериозно и на мозъчната функция, водейки до раздразнителност, изтощение и дори проблеми със зрението и слуха. Редовната липса на сън може да доведе до значителни проблеми като сърдечно-съдови заболявания, инсулт, диабет и затлъстяване

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay