Какво влияние оказва по-студеното време на кръвното налягане?

То може да се повиши през зимата и да се понижи през лятото

19.09.2023 | 23:15 Редактор: Михаела Димитрова
Какво влияние оказва по-студеното време на кръвното налягане?

Оказва се, че времето навън може да има значителен ефект върху кръвното налягане. То може да се повиши през зимата и да се понижи през лятото. 

Една възможна причина за промяната в кръвното налягане през различните сезони е следната – през зимата кръвното налягане се повишава, защото кръвоносните съдове се свиват от студеното време. Това свиване се нарича вазоконстрикция и се осъществява от кръвоносните съдове с цел поддържане на телесната температура. Вазоконстрикция може да се получи и вследствие на други фактори, но една от най-често срещаните причини за това състояние са ниските температури на околната среда.

Свиването на артериите не само поддържа телесната температура, но поради съпротивлението при преминаването на кръвта през стеснените кръвоносни съдове се повишава налягането в тях, което, ако продължи дълго време, е рисков фактор за хипертония, или трайно повишаване на артериалното налягане.

Обратно на свиването през студените месеци от годината, кръвоносните съдове се разширяват, когато температурите навън се повишат. Горещината кара кръвоносните съдове да влязат в състояние на вазодилатация, или разширяване.

Този процес се осъществява вследствие на множество причини, но конкретно в горещините вазодилатацията се осъществява, за да не прегрява организмът. Съответното намаляне на кръвното налягане би могло да предизвика усложнения, ако продължи достатъчно дълго. Ниското кръвно налягане може да доведе до шок и припадъци.

Повече по темата прочетете в Puls.bg

Снимка: Pixabay