Ето какви ползи за здравето носи скачането на въже

С този спорт поддържате сърдечносъдовата си система

02.09.2023 | 17:36 Редактор: Вяра Димова
Ето какви ползи за здравето носи скачането на въже

Ако искате да сте във форма, вероятно сте склонни да опитате всичко. Понякога липсата на време може да ви принуди да пропуснете тренировката. Вместо това ви предлагаме хитър начин да се раздвижите и да изгорите калории, при това у дома. В следващите редове ще ви споделим няколко невероятни ползи от скачането на въже. А ето ги и тях:

Страхотна кардио тренировка 

Можете да използвате скачането на въже, за да поддържате здравето на сърдечносъдовата си система. Американската кардиологична асоциация дори създаде фондация, наречена Jump Rope For Heart (Скачане на въже за сърце). Доказано е, че скачането на въже намалява риска от сърдечни заболявания и спомага за предотвратяването на противовъзпалителните процеси в организма. Американската асоциация за здраве, физическо възпитание и отдих публикува проучване, което показва, че скачането на въже е по-ефективна тренировка от джогинга.

Стимулира работата на мозъка 

Физическите упражнения са полезни за дейността на мозъка. Дейности, които изискват повече съсредоточаване и концентрация (като танци или скачане на въже), имат по-голямо въздействие върху когнитивните функции, отколкото упражненията сами по себе си (като бягаща пътека или стационарен велосипед). Най-добрите тренировки, които ще подпомогнат работата на мозъка ви включват координаци, ритъм и стратегия.

Скачането на въже може да ви подготви за други дейности 

Можете да използвате скачането на въже, за да загреете тялото си преди да започнете друга физическа активност. Така ще повишите бързо сърдечната си честота и ще задействате кръвообращението. Международният журнал за спортна физиология и физическо представяне (The International Journal of Sports Psycology and Performance) публикува изследване през 2019 година, което показва как скачането на въже подобрява индекса на реактивна сила и цялостното представяне на любители бегачи.

Подобрява координацията 

Проучване от 2017 година установи, че скачането на въже може да подобри двигателната координация при деца с аутизъм, при които има наличие на проблеми с координацията и баланса. При тази дейност няколко части на тялото си комуникират, за да се извърши едно движение - краката трябва да скачат в такт с въртенето на китките, като по този начин се създава непрекъснато скачащо движение.

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: pixabay