Почивка и спорт на плажа, тичането по пясъка има много предимства

Наблюдава се активация на мускули около таза, както и корема

11.07.2023 | 22:39 Редактор: Вяра Димова
Почивка и спорт на плажа, тичането по пясъка има много предимства

Колкото и да асоциираме плажа с почивка, изразена в излежаване върху хавлия и придобиване на тен, периодично прекъсната от потапяне в освежаващата морска вода, пясъкът на плажа предоставя идеална възможност за една различна версия на един от най-разпространените видове спорт - бягането.

В сравнение с бягането по твърда повърхност като цимент или бягаща пътека, тичането на плажа е различно преживяване със собствени трудности и преимущества пред стандартното бягане.

Сутрешното тичане на плажа за много е значително по-трудно от тичането на твърда повърхност, защото пясъкът не е твърда повърхност, а е повърхност която се изменя – той е неравен и постоянно се мести от движенията на краката ви. Пясъкът може да попие не само вода, но и силата, упражнена от бягащия. И тази трудност води със себе си едно от преимуществата на бягането върху пясък в сравнение с друг вид – неравната повърхност на пясъка представлява предизвикателство, което развива мускулите за стабилност и баланс.

Наблюдава се активация на мускули около таза, както и корема. Отделно от това самото движение на краката върху пясъка представлява значително по-голямо упражняване на сила, развивайки седалищните мускули, прасците и сухожилията.

Други преимущества от бягането върху пясък се крият в другите привличащи неща от плажа – слънцето и морето. Разбира се, плажът не е единственото място, на което пече слънце, но комбинацията от горещото слънце с нагорещения пясък предоставят възможност за повишено потене, което детоксикира организма и го освежава. 

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay