Сваля ли кофеинът мазнини?

Научното изследване, което открива връзката между кофеина, мазнините и риска от диабет

26.08.2023 | 10:31 Редактор: Михаела Димитрова
Сваля ли кофеинът мазнини?

Нивата на кофеин в организма могат да бъдат пряко свързани с отстраняването на телесните мазнини. По този начин пиенето на кафе всеки ден би могло да понижи риска от сърдечносъдови заболявания и диабет тип 2.

Научното изследване, което открива връзката между кофеина, мазнините и риска от диабет, е осъществено благодарение на екип учени от Каролинския институт в Швеция, Бристолския университет и Имперския колеж, Великобритания. Главен автор на труда, публикуван в списание BMJ Medicine е д-р Сузана Ларсон от Каролинския университет.

Изследването взима данни от близо 10 000 доброволци, като се проследяват генетичните състави. Следи се за разновидности на гени, които имат влияние върху начина, по който кофеинът се разгражда и влияе на организма. 

Открити са рядко срещани генетични показатели за връзката между консумацията на кофеин и спадането в мазнините. При такива случаи по-високите плазмени концентрации на кофеин са директно свързани с по-ниския индекс на телесна маса. Отделно е открита връзка и между концентрациите на плазма от кофеин и понижения риск от диабет тип 2.

Повече по темата прочетете на Puls.bg

Снимка: Pixabay