fallback

Какво значение има стойката за доброто здраве?

Учени откриват, че всяка стойка е строго индивидуална

25.08.2023 | 23:02 Автор: Михаела Димитрова

Стойката на тялото може да няма толкова съществено значение за здравето на гръбначния стълб, колкото си мислим. Учени откриват, че всяка стойка е строго индивидуална, като практиката да стоим изправени не е задължително правилна и не носи големи здравословни ползи в сравнение със стойка, която е до някаква степен прегърбена.

Проучването е осъществено от професор Питър О'Съливан от университета Къртин, Австралия. Неговото научно изследване търси конкретни доказателства за връзката между правилната стойка и здравето, като разглежда данни от над 1000 доброволци. 

Не е намерена никаква връзка между стойката на седене и болките в гърба. Макар и да е общоприето, че болките в гърба могат да бъдат причинени от прегърбената стойка, няма реални доказателства за тази връзка. Проф. О’Съливан твърди, че истинските причинители за болки в гърба се крият в проблеми с общото здраве – по-важно е да се грижим за себе си чрез правилно хранене, физическа активност и качествен сън, отколкото да стоим изправени и стегнати. 

Повече по темата прочетете в Puls.bg

fallback
Още от Любопитно
fallback