Кога трябва да спрем да шофираме?

Хората над 70 години са втората по вероятност възрастова група за попадане в инцидент

23.08.2023 | 20:25 Редактор: Михаела Кирилова
Кога трябва да спрем да шофираме?

Статистиката показва, че хората над 70-годишна възраст са втората по вероятност възрастова група за попадане в пътен инцидент (веднага след шофьорите на възраст 25 и по-млади). Въпреки това, все повече хора са склонни да шофират поне още 7-10 години. Решението за отказ от шофиране на автомобил никога не е лесен процес, но е важно да бъде обмислено, при това навреме, преди да се стигне до сериозни последствия. Затова и лекари посочиха няколко знака, които подсказват, когато трябва да стане това.

Получавате повече глоби за нарушения на пътя

Подобно на злополуките, ако откриете, че получавате повече глоби за нарушения на пътя - дори и незначителни, може би е време да спрете да шофирате. Една-две глоби не означава, че непременно трябва да се откажете, на ако те зачестят, означава, че вече се превръщате в опасност.

Губите се или се обърквате, докато шофирате

Объркването или загубата по време на шофиране може да бъде стресираща и опасна ситуация, която трябва да се избягва, ако е възможно. Не е необходимо да имате медицинска диагноза - деменция или болест на Алцхаймер, за да почнете да забравяте или да губите ориентация, докато сте зад волана.

Трудно ви е да виждате на пътя

Хората на възраст над 40 години са изложени на по-голям риск от очни заболявания. Медицински проучвани показват, че около 2,5% от хората над тази възраст имат някаква форма на зрително увреждане. Факт е, че при изваждане на медицинско свидетелство за получаване или продължаване на шофьорската книжка очният преглед е задължителен, но е добре човек да е наясно със зрението си. И когато проблемът наистина е сериозен, трябва да спре да кара.

Повече по темата четете в automedia.investor.bg

Снимка: Pixabay