Работата от вкъщи ще остане дълго като практика

Не всички са готови да загърбят привилегията, която Ковид-19 ни донесе

06.08.2023 | 21:05 Редактор: Михаела Кирилова
Работата от вкъщи ще остане дълго като практика

В Amazon имаше напускания. В Starbucks и Walt Disney - петиции. В Google - призиви за преосмисляне. Ето как работниците в някои от най-известните компании в света отговориха тази година на правило, което би звучало странно преди пандемията: да се стои в офиса поне три дни в седмицата (или четири в случая с Disney). От всички последствия от новата ера на гъвкава работа, това, което беше най-малко очаквано е този корпоративен бунт, пише колумнистът на Financial Times Пилита Кларк.

Оказва се обаче, че това не е единствената изненада. Три години след като милиони служители бяха изпратени да работят от вкъщи въпросът къде и кога работят те остава изключително сложен. Някои неща стават по-ясни, като се започне от степента, в която работниците са готови да се борят за привилегия, която мнозина не са имали преди Ковид-19.

Синдикатите на белите якички са звездите в тази история досега, пише още Кларк. В Австралия през юли профсъюзите издействаха споразумение за дистанционна работа за хиляди федерални държавни служители, което може да позволи неограничени дни у дома. Те също така осигуриха право на домашна работа в една от най-големите банки в страната и спорят с друга за правило, изискващо служителите да прекарват поне половината от работното си време за месеца в офиса. Тези битки могат да се проточат, смята анализаторът.

Повече от 150 000 служители на канадското правителство по-рано тази година стачкуваха в продължение на близо две седмици срещу правилата за връщане присъствено на работа, както и за заплащането.

Повече по темата четете в Investor.bg

Снимка: Pexels