Учени разкриха защо тенът се проявява няколко дни след излагане на слънце

От значение е как кожата реагира на слънчевата светлина, сочи проучване

04.08.2023 | 23:28 Редактор: Вяра Димова
Учени разкриха защо тенът се проявява няколко дни след излагане на слънце

Ново проучване разглежда процеса на получаване на тен след излагане на слънце в продължителен период от време. Разкрива се причината защо потъмняването на кожата се получава няколко часа или дни след излагането на слънчева светлина, а не по време на самото излагане.

Излагането на слънчева светлина има редица полезни ефекти върху организма. Светлината повишава нивата на серотонин в организма, а витамин D обогатява кожата, костите, косата и ноктите. Прекомерното излагане на силна слънчева светлина може да доведе до изгарянето на кожата или до слънчев удар, но при предприемане на правилните предпазни мерки излагането на слънце може да е безопасно. 

Защо трябва да се чакат няколко часа или дни след излагането на ултравиолетовите лъчи, за да получим потъмнелия цвят на кожата? Отговорът се крие в начина, по който кожата реагира на слънчевата светлина, твърдят учените от Университета в Тел Авив. 

Те разкриват, че кожата ни има два механизма, с които се защитава от облъчване с ултравиолетови лъчи. Първият механизъм на момента възстановява ДНК в кожните клетки, които са увредени от радиацията на UV,  а вторият е превантивна мярка – това е синтезът на повишеното количество меланин, или пигментация.

Възстановяването на ДНК в клетките е приоритет за организма, в началото при излагане на слънце той възпира втория механизъм за защита от слънцето, т.е. пигментацията.

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay