Как да защитим очите си от лятното слънце?

UV-лъчите могат да бъдат причина за появата на слънчево изгаряне или нарушена зрителна острота

14.07.2022 | 22:30 Редактор: Ирена Бакърджиева
Как да защитим очите си от лятното слънце?

Слънцето освобождава своите лъчи под различни форми - топлина, светлина и UV-лъчи. UV-лъчите са невидими за човешкото око. Въпреки това те могат да бъдат причина за появата на слънчево изгаряне или нарушена зрителна острота.

Човек би могъл да предпази своите очи като носи подходящи предпазни очила и шапки, които блокират UV-лъчите.

За предпазване не е достатъчно просто да не гледа в посока слънцето, тъй като UV-лъчите биха могли да идват от много посоки. Те се излъчват директно от слънцето, но се отразяват и от земята, водата, снега, пясъка, както и от други ярки повърхности.

Специалистите препоръчват носенето на шапки с широка периферия, тя би могла да подпомогне за предпазване от половината UV-лъчи, които попадат върху очите отгоре или около очилата.

Най-голяма защита осигуряват очилата със специални стъкла за блокиране на UV-лъчите. Всички видове очила, включително очилата с рецепта и тези без рецепта, контактните лещи и други, трябва да абсорбират UV-A и UV-B лъчи. За UV защита в ежедневните очила има няколко опции като UV-блокиращи материали, покрития и фотохромни лещи.

Носенето на този вид предпазни продукти не пречи на ясното зрение на хората, пише puls.bg.

Защитата на зрителния апарат е от особено значение при хората с по-висок риск от поява на нарушения на очите, в резултат на слънчевите лъчи. Това се отнася до тези, които прекарват дълги часове на слънце, при определени нарушения на ретината, пациенти преминали през операция за отстраняване на катаракта, освен ако имплантираната леща не абсорбира UV-лъчи.

Висок риск от слънчева уврежда на зрението има и при хора, които приемат определени лекарства, като тетрациклин, сулфати, противозачатъчни медикаменти, диуретици и транквиланти, които повишават чувствителността на очите към светлина.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК