Как да извлечем по безопасен начин ползите от слънцето?

Слънчевата светлина повишава настроението ни

03.08.2022 | 18:10 Редактор: Ваня Кузманова
Как да извлечем по безопасен начин ползите от слънцето?

Слънцето е живот, топлина, източник на енергия, активатор на редица жизнени процеси и без него нашето съществуване е немислимо. Знаем за ползите от слънцето и връзката му с витамин D, но също така знаем, че прекомерното излагане на ултравиолетовите лъчи може да доведе до изгаряния и дори рак на кожата. Така че всичко е в баланса и разумното излагане на слънчево лъчение. Правилният баланс може да има много ползи за здравето ни, една от които е по-доброто настроение.

Когато сме изложени на слънчевата светлина в тялото ни се синтезира хормонът серотонин, който повишава настроението и ни помага да се чувстваме спокойни и концентрирани. От друга страна, през нощта липсата на светлина задейства производството на хормона мелатонин, който ни помага да се отпуснем и да заспим. 

Ако не се излагаме достатъчно на слънце през деня, нивата на серотонин могат да спаднат значително. Ниските нива на серотонин се свързват с по-висок риск от тежка депресия със сезонен характер или по-известно като сезонно афективно разстройство. Това е форма на депресия, предизвикана от смяната на сезоните.

Излагането на слънчевите лъчи стимулира тялото ни да произвежда така ценния за много аспекти от здравето ни витамин D. 

Важно е да знаем, че той е един наистина необикновен витамин. Всъщност представлява стероиден хормон, който тялото ни синтезира ендогенно, когато кожата ни е изложена на пряка слънчева светлина и ултравиолетовите лъчи. Витамин D има способността  да влияе върху гените ни. Изследвания сочат, че повишаването на нивата на витамин D3 може да възпрепятства развитието на хронични заболявания. Повишава устойчивостта на организма към инфекции, включително настинки и грип, тъй като подсилва гените, отговорни за имунната ни система.

Повече по темата четете в puls.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК