Какви са ползите от мускатовото вино?

Учени са установили, че виното, направено от ферментирало мускатово грозде, може да има полезен ефект върху кожата

26.07.2023 | 15:58 Редактор: Михаела Димитрова
Какви са ползите от мускатовото вино?

Червеното вино, освен обичания си вкус, носи и доказани ползи за организма. Учени са установили, че виното, направено от ферментирало мускатово грозде, може да има полезен ефект върху кожата. Пиенето на мускатово вино без никакво алкохолно съдържание е показало положителни ефекти върху бръчките, характерни за застаряваща кожа.

Виното е намирало широка употреба за лечението на различни състояния. То има много доказани полезни ефекти за организма и се смята за първото някога документирано лекарство. Измежду бялото, червеното вино и розето за най-здравословно се смята червеното заради по-голямото съдържание на витамини и минерали. То помага за сърдечното здраве, нивата на холестерол, полезните бактерии в чревната микрофлора. Пиенето на червено вино дори е свързвано с дълголетието.

Мускатовото вино помага и по друг начин на кожата – то позволява повече задържане на водно съдържание в кожния слой, което действа като неина защита.

Мускатовото грозде се различава от други сортове грозде, защото то вирее в топли и влажни среди. В сравнение с други сортове мускатовото има много различен, уникален състав на полифеноли. Затова само мускатовото вино може да се пие за изглаждане на кожата. То има и доказан против някои видове рак ефект като рак на простатата и рак на гърдата, както и може да помогне при възпалителни заболявания на червата.

Повече по темата прочетете в Puls.bg

Снимка: Pixabay